Egy 125 éves magazint találtak a múlt héten vízbe dobott bristoli szoborban

Ahogy mi is beszámoltunk róla, július 7. vasárnap tüntetők egy csoportja a Black Lives Matter felvonulások során az angliai Bristolban ledöntötte Edward Colston rabszolgakerskedő emlékművét. A szobrot graffitivel lefújták, majd a kikötőbe vonszolva vízbe dobták. Csütörtökön a hatóságok kiemelték a szobrot, és amikor megtisztították, megszárították, érdekes felfedezést tettek – írja az Evening Standard.

A Bristoli Városi Tanács bejelentette, hogy a szobrot a ledöntéséhez használt kötelekkel együtt, mint a jelenkori történelem egyik dokumentumát, kiállítják majd az M-Shed múzeumban, a demonstrációs plakátokkal egyetemben.

Mint a múzeum csapata Twitter-bejegyzésében írta, bár csak néhány napig állt a szobor a vízben, a sár így is ellepte a belsejét, és elkezdte eltüntetni a kikötőbe vezető út nyomait. A reggelt a sár eltávolításával töltötték a munkatársak, slaggal és hosszú nyelű kefével tisztították meg a szobrot. Különösen ügyletek arra, hogy nehogy lemossák a graffitit, ez ugyanis fontos szimbólum, melynek kulcsszerep jut a történetben. Mint írják, a munkálatok során két meglepetéssel is szembetalálkoztak. A szoborral együtt egy kerékpár-gumit is partra húztak, de ennél is izgalmasabb lelet az az 1895-ös magazin, amely a szobor frakkjának belsejében lapult.

Mint kiderült, az újság belső lapjaira valaki kézzel ráírta azoknak a nevét, akik felállították a szobrot és a felavatás pontos dátumát is.

Mint a Bristoli Egyetemi Könyvtár elmondta, az újság nem más, mint a Tit-Bits, egy korabeli, népszerű hetilap egy példánya volt, amelyet 1881-ben indított útjára George Newnes. A lapban főként érdekes emberi történetek, prózai, költői és humoros művek jelentek meg.A vitatott életű Colston alakja megosztja az embereket. Rabszolgakereskedő volt, de egyben Bristol felvirágzásáért is adakozott, emiatt épületek, utcák és intézmények is viselik a nevét. A vitás kérdések vizsgálatához történészekből és más szakértőkből álló bizottságát fognak felállítani, mely tanulmányozza a város múltját – jelentette be a helyi tanács szerdán.

Edward Colston szobra mindig is vita tárgyát képezte a személyének megítélése miattForrás: Christian Lathom-Sharp/Shutterstock

A döntést – hogy mi fog történni a lábazattal, ahol eddig Colston szobra állt – demokratikus konzultáció útján kell meghozni, mondta el Marvin Rees, Bristol polgármestere. A kérdéshez ugyanakkor Banksy is hozzászólt, aki a múzeumhoz hasonlóan megemlékezne a szobordöntés eseményről. Mint írja, ez egyaránt megoldás lehet azoknak, akiknek hiányzik a Colston-szobor, és azoknak is, akiknek nem.

"Miután kihúzták a vízből, tegyék vissza a talapzatra, kössék rá újra a köteleket, és vegyék körül a tüntetők életnagyságú bronzszobraival, amint épp ledöntik. Ezzel mindenki boldog lehet. Emléket állít egy híres napnak".

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek