Videóra vették, ahogy Angliában a tüntetők folyóba hajítanak egy szobrot

Ha Edward Colston szobrát keresnék az angliai Bristolban, tegnaptól már csak a város kikötőjénél, a folyó mélyén találnák meg. A koronavírus-járvány miatti korlátozások ellenére is becslések szerint nagyjából 10 000 ember jelent meg vasárnap az angol nagyvárosok utcáin, szolidaritásukat kifejezve az Egyesült Államok több száz városának tüntetőivel, akik George Floyd meggyilkolása ellen tiltakoznak. Ennek a tüntetésnek lett az egyik áldozata a vitatott személyiséget ábrázoló szobor– írja a Mashable.

A rabszolgakereskedő szobra 125 éve állt Bristol közterénForrás: RedSquirrel/Wikipedia

A tüntetés során néhány résztvevő kötelet kötött Edward Colston 1895 óta álló bronzszobra köré. Colston 17. századi angol rabszolgakereskedő és parlamenti képviselő volt, aki több mint 100 000, Nyugat-Afrikából elhurcolt rabszolga szállításáért volt felelős. A rabszolgakereskedelemben játszott szerepe miatt sokan, köztük történészek is – már jóval a jelenlegi rendőri brutalitás elleni tiltakozás előtt – a szobor eltávolítását követelték. Egy petíció is létezett a szobor eltávolítására, 11 000 aláírást gyűjtve. Az emlékmű végzetes sorsáról több felvétel is felkerült a Twitterre, íme, önök is láthatják ahogy az Avon folyóba zuhan. 

Ugyanakkor Colston megítélése ellentmondásos és vitatott, miután vagyonának jelentős részét Bristol felvirágoztatására és jótékonysági célokra fordította, iskolákat, kórházat és egyéb szervezeteket támogatva. A nyugat-angliai nagyvárosban máig számos közintézmény és utca viseli a nevét. Többen ezen okok miatt vandalizmusnak minősítették a szobor vízbe hajítását. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek