A kutatók és szakemberek hálásak, hogy az Antarktiszon várhatják ki a járvány végét

Miközben a világ többi része továbbra is küzd a koronavírus-járvánnyal, az egyik kontinens teljes mértékben fertőzésmentes maradt. Az Antarktisz ma a legbiztonságosabb hely a világon, hiszen ott egyáltalán nincs megerősített eset. Amikor a járvány kitört,  a szezon utolsó tengerjáró hajói közel jártak ehhez a régióhoz, de a vírus nem érte el a kontinens befagyott partjait. Mivel jelenleg tél van, ilyenkor minden járhatatlan, tehát ez egyelőre így is marad.

Normál esetben csak állatok élnek a világ leghidegebb környéken, az emberek rövidebb-hosszabb időt töltenek itt - illusztrációForrás: jodeng, Pixabay

Noha ez lakatlan környéknek számít – hacsak nem számoljuk a sok pingvint, bálnát, fókát és albatroszt, – jelenleg mintegy 5000 ember él itt, leginkább tudósok és kutatók, kb. 80 bázison. Közülük egy Keri Nelson, Antarktisz legészakabbra fekvő, az Anvers-sziget Palmer állomásának adminisztratív koordinátora, aki 2007 óta dolgozik a kontinensen a téli és a nyári szezonban egyaránt.

"Nem igazán hiszem, hogy jelenleg van itt olyan ember, aki ne lenne azért hálás, hogy itt lehet, és biztonságban van. Néhányan hajlandóak lennének hazamenni annak érdekében, hogy segítsenek szeretteiknek, és a történelem ezen időszakában más módon is hasznosak legyenek. De mindannyian nagyon örülünk annak, hogy olyan helyen élünk, ahol ez a betegség (és annak egészségi és életmódbeli következményei) nincs jelen – nyilatkozta a CNN Travelnek e-mailben.

Annak ellenére, hogy földrajzilag nem érinti őket a világjárvány, Nelson és kollégái folyamatosan lépést tartanak a fejleményekkel. "Mindent elolvastam a helyzet dinamikájáról. Úgy érzem, hogy emberi kötelességem tanúja lenni annak, ami a világon történik." – teszi hozzá Nelson.

Az itt dolgozó szakembereknek kemény körülmények közt kell helyt állniuk – illusztrációForrás: Apcbg/Wikipedia

Robert Taylor a British Antarctic Survey (BAS) bázisán tartózkodik az Adelaide-szigeten. A 29 éves, Skóciából származó Robert terepvezetőként dolgozik, segítséget nyújt a kutatást végző tudományos kollégáknak, és biztosítja, hogy minden terepmunka és utazás biztonságos legyen. Bár a kezdetektől figyelemmel kísérte a válságot, egy ideig nem vette észre annak súlyosságát.

"Emlékszem a január elején Kínából érkező jelentésekre. Akkor volt néhány brit eset is, és arra gondoltam, hogy ez valami kisebb dolog és messze van, így nem lesz hatással rám" – mondja Taylor, aki körülbelül hat hónappal ezelőtt érkezett az Antarktiszra. Ahogy a médiában egyre inkább terjedni kezdett a hír, neki is szembesülnie kellett a helyzet súlyosságával és ezért aggódik a családja, különösen a nagymamája miatt.

Az Antarktiszon az utóbbi években virágzik a turizmus, a sarkvidéki körutazások egyre népszerűbbek. Az Antarktisz szezonja novembertől március végéig tart.

Az Antarktisz Utazásszervezők Nemzetközi Szövetsége szerint a 2018–2019-es szezonban kb. 56 168 utazó látogatta meg a kontinenst, ami 40 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest. A 2019 és 2020 közötti időszakra körülbelül 78 500 turistát prognosztizáltak.

Az állomások azonban az év elején korlátozni kezdték a turisztikai látogatásokat, mivel a vírus elterjedt az egész világon, és a régiót később teljesen lezárták, illetve minden turisztikai látogatást visszavontak.

"Több hajó is megállt az állomás meglátogatásakor, és mi is utaztunk nagyobb hajókon, hogy előadásokat tarthassunk és oktathassunk" – magyarázta. De közben figyelték a járvány kibontakozását, és abbahagyták a látogatások szervezését és a hajóra szállást, így sokkal kevesebben látogattak el a Palmer állomásra ezen a nyáron – olvasható a CNN cikkében.

Az Antarktiszra egyébként tavaly szeptemberben indult a világ eddigi legnagyobb expedíciója, a kutatóút résztvevői közül viszont volt, aki a sarkvidéken ragadt, miután nem tudták leváltani a személyzetet.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek