Kiderült, melyik a világ 10 legbiztonságosabb városa

  A The Economist Intelligence Unit éves városfelmérése, a Safe Cities Index (SCI) négy szempontból értékeli a világ városainak biztonságát: a digitális biztonság, az egészségügy, az infrastruktúra és a személyes biztonság követelményeinek mentén – derül ki a CNN riportjából.

  Forrás: Jason Goh / Pixabay

  Az idei jelentés szerint a 60 megvizsgált város közül minden szempontból Tokió került ki győztesen, a lehetséges 100-ból 92 pontot szerezve. A japán főváros már két korábbi évben, 2015-ben és 2017-ben is listavezetőként végzett. Az egészségügyi kategória első helyét ugyanakkor Oszaka vitte el, míg az infrastrukturális és személyes biztonság terén Szingapúr a listavezető. De lássuk az eredményeket egy kicsit bővebben.

  A legbiztonságosabb városok

  1. Tokió
  2. Szingapúr
  3. Amszterdam
  4. Sydney
  5. Toronto
  6. Washington
  8. Koppenhága/Szöul
  10. Melbourne

  Digitális biztonság

  1. Tokió
  2. Szingapúr
  3. Chicago
  4. Washington
  5. Los Angeles/San Francisco
  A Tokiói-öbölForrás: Okajun/wikipedia.org

  Egészségügyi biztonság

  1. Oszaka
  2. Tokió
  3. Szöul
  4. Amszterdam/Stockholm

  Infrastrukturális biztonság

  1. Szingapúr
  2. Osaka
  3. Barcelona
  4. Tokió
  5. Madrid

  Személyi biztonság

  1. Szingapúr
  2. Koppenhága
  3. Hong Kong
  4. Tokió
  5. Wellington

  A listavezető városokban közös, hogy komoly összegeket fektetnek a minőségi egészségügyi ellátásba, a katasztrófamegelezősébe, működik a rendőri járőrszolgálat, és igénybe vehetők cyberbiztonsági szolgáltatások. Azokban a városokban, melyek valamelyik kategóriában előkelő helyen végeznek, általában a többi területen is kimagaslóan teljesít.

  Bár a nagyobb bevétellel rendelkező városok általában biztonságosabbnak is bizonyultak, a pénz nem elég ahhoz, hogy egy település előkelő helyen végezzen. Ehhez szükség van a gazdaság átláthatóságára és a hatékony tervezésre és stratégiákra is.

  Japán a Travelón
  Négy évvel ezelőtti japán utunk után írtunk arról, hogy mit nem szabad kihagyni Japánban, mire kell ügyelni az eltérő illemszabályok miatt, és hogy milyen különlegességeket tud kóstolni az, aki nem szereti a szusit. Beszámoltunk meglepő japán szokásokról, és arról is, hogy ezek közül - saját bevallásuk szerint - olvasóink miket vennének át szívesen. Azt pedig, hogy miért kellene ismeretlenekre lövöldözni a kezünkkel Oszakában járva, vagy, hogy hol szerezzük be a szuvenírt, ha nem szeretnénk sokat költeni, már az Oszakai Egyetem magyarul tanuló japán diákjaitól tudtuk meg.
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!