Két New York-i cicában is kimutatták a koronavírust

  Amerikában a háziállatok közül elsőként két New York-i cicának lett pozitív a koronavírus-tesztje. A macskák New York két különböző pontján élnek, és enyhe légzőszervi betegség tüneteit mutatták. Valószínűleg ők az első háziállatok az Egyesült Államokban, amelyek megfertőződtek, és a vírust a háztartásukban élő vagy a környéken tartózkodó emberektől kapták el. Mindkét macska várhatóan felépül a betegségéből. A tudósok úgy vélik, hogy a háziállatok nem adhatják át a vírust az embereknek.

  A fotó illusztrációForrás: 4 PM production/Shutterstock

  Mint Dr. Casey Barton Behravesh, az emberi és állati egészség kapcsolatának kutatója elmondta, nem kell fejvesztve rohanniuk az embereknek, hogy leteszteltessék a háziállataikat, csak akkor, ha azok koronavírussal fertőzött személlyel érintkeztek, és már a betegség tünetei is megjelentek náluk.

  Nincs bizonyíték arra, hogy a háziállatok szerepet játszanának ennek a betegségnek az emberekre történő terjesztésében – mondta, ugyanakkor azt ajánlja a gazdiknak, hogy lehetőség szerint a háziállataik ne érintkezzenek az otthonukon kívül más emberekkel vagy állatokkal.

  A hírre sokan azért kapták fel a fejüket, mert éppen a Bronxi Állatkert egyik maláji tigrisénél mutattak ki április elején fertőzöttséget, amiről mi is beszámoltunk. Most ráadásul ugyanebben az állatkertben hét további nagymacskának lett pozitív a koronavírus tesztje – jelentette be a Wildlife Conservation Society. A nonprofit szervezet, amely New York City híres állatkertjét működteti, azt mondta, három másik tigris és három oroszlán is tüneteket mutatott. A tesztek később megerősítették, hogy mindegyikük vírusos, csakúgy, mint még egy közöttük élő tigris, amely viszont nem mutatta a betegség jeleit. "Mind a nyolc nagy macskánk továbbra is jól van. Normál módon viselkednek, jól esznek, és a köhögésük is jelentősen csökkent" – nyilatkozta a szervezet.

  Nagymacskáinknak a személyzet egy tagja adta át a vírust, aki tünetmentesen fertőződött meg a vírussal – tették hozzá.

  Maroknyi jelentés érkezett az Egyesült Államokon kívülről is, olyan kedvtelésből tartott kutyák vagy macskák fertőzöttségéről, akiknek a gazdái maguk is vírusosak voltak. A hongkongi hatóságok is arra a következtetésre jutottak, hogy a kutyák és macskák nem tudják átadni a vírust az embereknek, ők viszont elkaphatják a betegséget az emberektől – írja az Evening Standard.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!