Így döntik el az amerikai kórházak, hogy kinek jusson lélegeztetőgép

  A lélegeztetőgépek iránti igény rohamosan növekszik az Egyesült Államokban, ahogyan egyre több koronavírusos beteg kerül kórházba. Míg egy ember általában három-négy napot marad intenzív ellátásban, a Covid-19 betegeknek akár két-három hétig is szükségük lehet mesterséges lélegeztetésre. Így előfordulhat, hogy nem jut mindenkinek lélegeztetőgép, a kórházaknak pedig el kell dönteniük, hogy kinek biztosítják az eszközöket és kinek nem - derül ki a BBC cikkéből. De vajon mi alapján döntenek?

  Beteget szállítanak a Mount Sinai West kórházbaForrás: NurPhoto via AFP/John Nacion/

  Több száz amerikai kórház követi azt a szempontrendszert, melyet Dr. Douglas White, a Pittsburghi Egyetem professzora dolgozott ki a madárinfluenza idején. Eszerint úgy kell dönteni, hogy 1. minél több beteget lehessen megmenteni, és 2. minél több életévet lehessen biztosítani a páciensnek.

  Vagyis előnyben részesítik azokat, akik nagyobb eséllyel élik túl a kórházi kezelést, és akik fiatalabbak. Mint White mondta "ez elkerülhetetlenül tragikus döntés, csak rossz lehetőségekkel."

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!