Amerikai önkénteseken tesztelik az első, koronavírus elleni oltóanyagot

Az USA-ban megkezdték a koronavírus elleni védőoltás első emberi vizsgálatát. Négy beteg kapott oltást seattlei Kaiser Permanente Kutatóintézetben, jelentette az Associated Press hírügynökség. A szakértők szerint még sok hónapot vesz igénybe, hogy kiderüljön, vajon ez a vakcina, vagy a kutatásban kifejlesztett más vakcinák hatni fognak-e. Az első ember, aki hétfőn kapta meg az oltást, egy 43 éves kétgyermekes anyja volt Seattleből – írja a BBC.

Folyamatosan keresik a megfelelő oltóanyagot a koronavírus ellen - a fotó illusztrációForrás: Gerd Altmann/Pixabay

"Ez egy csodálatos lehetőség számomra, hogy tehetek valamit" – mondta Jennifer Haller az AP-nek. A tudósok szerte a világon nyomon követik a kutatást. És ez az első emberi kísérlet, amelyet a Nemzeti Egészségügyi Intézetek finanszíroznak.

Dr. John Tregoning, a londoni Imperial College, fertőző betegségek szakértője elmondta: "
"Nagyon magas színvonalra készültek az oltóanyagok, olyan anyagokat használva, amelyekről tudjuk, hogy biztonságosan alkalmazhatók az embereken, és a kísérletben résztvevők állapotát nagyon gondos figyelemmel kísérjük."

Hozzátette, hogy ez egy verseny a vírus ellen, de nem a tudósok között zajlik, hanem az emberiség javát szolgálják. De még ha ezek a kezdeti biztonsági tesztek is jól mennek, akkor is akár 18 hónap is eltarthat, amíg minden lehetséges oltás a nyilvánosság számára elérhetővé válik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek