Így állította meg Új-Zéland a koronavírus terjedését

Az új-zélandi kormány gyorsan lépett, emellett a lakosság hatékony figyelmeztetése, a gyors lezárások, a tesztelések, a fertőző személyek nyomon követése, a szigorú utazási korlátozások és a földrajzi adottságok is hozzájárultak az ország sikeres vírus elleni küzdelméhez.

Auckland, Ausztrália legnagyobb városaForrás: Francisco Anzola/Wikipedia

A csendes-óceáni szigeten az első koronavírusos esetet négy héttel azután rögzítették, hogy USA-ban és Olaszországban megjelent a vírus. Míg a fertőzések más országokban gyorsan terjedtek, az új-zélandiak komolyan vették a veszélyt és a hatóságok megkapták az utasítást, hogy megkezdjék az elkülönítést a vírus megfékezése érdekében.

A kormány március 23-án gyors korlátozási stratégiát dolgozott ki. Amikor a megerősített esetek száma elérte a százat, azonnal bezárták az irodákat, az iskolákat és a nem létfontosságú szolgáltató helyeket. Ezekkel a törekvésekkel nemcsak lelassították, de meg is állították a vírus terjedését. Törekvéseiket a World Economic Forum is rögzítette egy kisfilmben, amit itt meg is nézhetnek.

Új-Zéland mindössze 4.8 milliós lakosságát széles körben tesztelték, és nyomon követték a lehetséges hordozókat a veszélyeztetettebb közösségekben. Mint Jacinda Ardern miniszterelnök elmondta, szigetlétükből határozott előnyeik származnak, így sokkal kevesebb nemzetközi járat érkezik a területükre, és nem kell országhatárokon osztozniuk. Ezért a bevándorlás és a karantén is sokkal jobban kontroll alatt tartható, mint más országokban.

Szigorú utazási korlátozásokat is bevezettek: már bő egy hónapja egyetlen külföldi sem léphet be az országba.

A hatóságok 14 napos otthoni karantént rendeltek el a lakosoknak, aminek köszönhetően - a jelen adatok szerint - mindössze 1451 embernél mutatták ki a fertőzést. A halálos áldozatok száma 16. Mivel a fertőzöttek száma csökkenést mutat, a héten megnyitják az általános iskolákat, de egyelőre még nem kötelező bejárniuk a gyerekeknek. Néhány üzlet is újból kinyit, és engedélyezik, hogy az éttermek házhoz szállítsanak, illetve olyan helyen is lehet ételt vásárolni, ahol ezt autóból meg lehet oldani. A bevásárlóközpontok és kiskereskedelmi üzletek zárva maradnak, és a nagy összejövetelek tilalmát sem oldják még fel. Azt azonban, ahogy másol, még itt sem lehet tudni, meddig kell zárva tartani az ország határait, hogy a koronavírus végleg eltűnjön.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek