Itt a friss lista: a világ ezen országaiban változtatnak a korlátozásokon

A világ különböző országaiban előforduló koronavírus-járvány terjedése miatt gyakran változtatnak a korlátozásokon. Az országok vezetői egyes helyeken enyhítenek, míg másutt szigorítanak az intézkedéseken. A napokban már hírt adtunk arról, hogy Európában milyen járványügyi korlátozások és enyhítések várhatók. Itt a friss lista, amely nem csak az európai országokat veszi górcső alá, hanem az összes kontinenst, amelyet a Sky News tett közzé.

A viklág országaiban más-más intézkedéseket hoznak a vírusfetőzés kapcsán - illusztrációForrás: fernando zhiminaicela/Pixabay

Ezekben az országokban enyhítenek a szabályokon

SPANYOLORSZÁG Ezen a héten Spanyolország megkönnyítette Európa legszigorúbb lezárásának feltételeit, lehetővé téve a gyártást, az építőipar, és az egyéb, nem alapvető fontosságú tevékenységek működését. A tovább,i szigorú intézkedések megszüntetése érdekében a miniszterelnök szerint a tesztelést jelentősen meg kell növelni.

FINNORSZÁG A finn kormány kijelentette, hogy a korlátozások első enyhítésével feloldja a főváros, Helsinki kulcsfontosságú déli régiójának blokádját.

CSEH KÖZTÁRSASÁG Kedden a kormány enyhített bizonyos korlátozásokon, lehetővé téve  néhány cseh állampolgárok számára, hogy külföldre utazzon üzleti útra, rokonokat látogasson vagy orvoshoz menjen. Azokat, akik több mint két hetet töltöttek külföldön, ideértve a teherautó-sofőröket, továbbra is karanténba kell helyezni.

SZLOVÉNIA A hétvégétől kezdve ezer szlovén nyaralótulajdonos hagyhatja el otthonát a fővárosában, hogy meglátogathassa vidéki ingatlanjait. A kormány olyan sporttevékenységeket is engedélyez, amelyek nem járnak szoros kapcsolattartással, mint például a jóga, kerékpározás vagy tenisz.

LENGYELORSZÁG Az üzletek zárolási intézkedéseit április 19-től megszüntetik, de a határok május 3-ig zárva vannak.

KÍNA Wuhan polgármestere elmondta, hogy a hónap végétől minden korlátozás alól feloldják a vasúti, légi, és árufuvarozási tevékenységeket, miután április 8-án a több mint két hónapos blokádot felfüggesztették.

INDIA A vidéki térségekben a gyártás és a gazdálkodás fellendülése érdekében enyhítik a korlátozásokat. Az új intézkedések lehetővé teszik az utak és épületek építését is a vidéki területeken. Megengedett lesz alapvető és nem alapvető fontosságú áruk államközi szállítása is.

ÚJ ZÉLAND Jacinda Ardern miniszterelnök azt mondta, hogy a következő szerdától megnyitják az általános iskolákat, de a részvétel önkéntes lesz. Néhány üzlet újból megnyílik, engedélyezik, hogy az éttermek házhoz szállítsanak, és olyan helyen is lehet ételtvásárolni , ahol autóval csak keresztül kell hajtani a kiszolgálóhelyeken. A bevásárlóközpontok és kiskereskedelmi üzletek zárva maradnak, és a nagy összejöveteleket is betiltják.

EGYESÜLT ÁLLAMOK Donald Trump új iránymutatást készít, amely lehetővé teszi egyes államok számára a társadalmi távolságtartást elhárító intézkedések gyors enyhítését. Ezeket csütörtökön teszik közzé, melyek célja, hogy feloldozzák korlátozások alól az alacsony forgalmú területeket. A végső döntések a helyi kormányzóktól függenek majd.

BELGIUM Számos kulcsfontosságú lezárási szabályt két hétre meghosszabbítanak, de a kormány szerint a kertészeti központok és a DIY üzletek ugyanolyan feltételekkel nyithatók meg, mint az alapvető élelmiszerboltok. A tisztviselők szerint Belgium május 3. után újból beindítja a gazdaságát, ha az fertőzött esetek száma az elkövetkezendő néhány hét folyamán tovább csökken.

IRÁN A Közel-Kelet leginkább sújtott térsége vasárnap szigorított a tartományok közötti utazási tilalmon de azt állította, hogy a tartományok közötti utazások korlátozása április 20-án véget is ér. Az alacsonyabb kockázatúnak tekintett vállalkozások szombattól újból megkezdhetik működésüket Teheránon kívül, és április 18-tól a fővárosban is megnyithatnak.

Ezekben az országokban viszont szigorítások várhatók

JAPÁN Noha Japán intézkedései valamilyen módon elmaradnak a teljes lezárástól, az április 7-én bevezetett rendkívüli helyzet, amelyet egy hónapra vettek ki, több hatalmat adott a hatóságoknak arra, hogy az embereket otthon tartsák, és a vállalkozásokat bezárják. Jelenleg ezek a korlátozások Japán népességének körülbelül 44 százalékát érintik. A helyi média csütörtökön számolt be arról, hogy a kormányuk a vészhelyzet országos kiterjesztésére készül.

SZUDÁN A főváros, Khartoum összes mecsetjében és templomában az imádságot felfüggesztették, miután a hét elején a kormány úgy határozott, hogy szombattól kezdve három hétig lezárja a fővárost.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek