Ezek a járványügyi korlátozások és enyhítések várhatók Európában

Néhány európai ország a járvány elleni korlátozások ideiglenes enyhítésére készül, míg más helyeken épphogy szigorítások lépnek életbe, mint a xinhuanet.com cikkéből kiderül.

A kivilágított Rialto VelencébenForrás: NurPhoto via AFP/Giacomo Cosua

Dánia a múlt héten jelentette be, hogy fokozatosan újra megnyitja a gyermekmegőrzőket, óvodákat és általános iskolákat, ezzel Európában az első ország, amely újraindítja gyermekintézményeit, április 20-tól pedig újabb létesítmények megnyitását tervezik. Franciaországban május 11-én kezdődhetnek az enyhítések az óvodák és az iskolák újranyitásával, de a kávézók, mozik és más kulturális helyszínek tovább maradnak zárva, legalább július közepéig pedig nem lehet nyári fesztivált rendezni.

Svájc április 27-től három szakaszban enyhíti a korlátozásokat: elsőként egyebek mellett a magánorvosi rendelők, a fodrászatok, valamint a masszőr- és a kozmetikai szalonok nyithatnak majd újra. Ezeket május 11-én az általános iskolák, egyéb üzletek és a piacok követik. A harmadik fázisban, június 8-tól pedig a közép- és szakiskolák, illetve az egyetemek nyitják meg kapuikat. A kormány emellett enyhíteni tervezi az öt főnél nagyobb létszámú gyülekezésekre vonatkozó jelenlegi tilalmat, ennek részleteit azonban később fogják ismertetni - derül ki az MTI híradásából.

Németország pedig május 3-ig meghosszabbítja az általános kapcsolattartási korlátozásokat, miközben néhány korlátozáson enyhíteni terveznek. Április 20-tól szigorú higiéniai előírások betartása mellett újra nyithatnak a 800 négyzetméteresnél nem nagyobb boltok, az autókereskedők, valamint a kerékpár- és könyvesboltok mérettől függetlenül nyithatnak.

Cipruson május elejétől újra nyithatnak a létfontosságú vállalkozások, amennyiben az epidemiológiai adatok ezt lehetővé teszik. Olaszország kedden újból megnyitotta a könyvesboltokat és az irodaszereket, babatermékeket értékesítő boltokat és az elektronikai javítóműhelyeket. Ausztriában az orvosok ismét megnyithatják praxisukat, hétfőtől pedig a gyorséttermek is ismét megnyithatnak, kezdetben rövidebb nyitvatartási idővel üzemelhetnek, és csökkentett árukínálattal várják a vásárlókat.

Míg egyes országok enyhítik az intézkedéseket, mások fenntartják a korlátozásokat vagy akár szigorítanak is rajtuk. A portugál parlament csütörtökön jóváhagyta a rendkívüli állapot második meghosszabbítását május 2-ig, Svédország május 15-ig hosszabbította meg a nemzetközi utazásra vonatkozó korlátozásokat.

Szerbiában szigorították a kijárási tilalmat erre a hétvégére péntek 17:00 órától kedden 17 óráig. Albániában módosították a büntető törvénykönyvet, így a korlátozások megszegői akár nyolc év börtönbüntetést is kaphatnak.

Nincs egységes álláspont arról, hogyan fejeződjön be a tanév, míg az EU tagállamainak fele május végére fontolgatja az iskolai tanulás újraindítását, a másik felük inkább amellé teszi a voksát, hogy online fejezze be a tanévet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek