Elképzelhető, hogy a gyerekek kevésbé terjesztik a vírust

Egy kilencéves fiú Kelet-Franciaországban nem adta tovább a vírust, annak ellenére, hogy több mint 170 emberrel került kapcsolatba. Ez az eset arra utal, hogy a gyermekek kevésbé valószínű, hogy átadják a vírust. A kutatások is megerősítették, hogy a gyermekek nem lehetnek a vírus fő terjesztői.

Számos országban bezárták az iskolákat, holott úgy tűnik, a gyerekek kevésbé adják át a fertőzéstForrás: tolmacho/Pixabay

Ennek a kisfiúnak a megfertőződése egy Steve Walsh nevű üzletember esetéhez kapcsolódik, aki az első olyan britek között volt, akinek pozitívnak bizonyult a tesztje, miután januárban részt vett egy szingapúri konferencián. Walsh akaratlanul átadta a fertőzést, amikor csatlakozott egy franciaországi síközpontban lévő csoporthoz. A faház vendégeinek többsége megfertőződött a vírussal.

A Public Health France vizsgálata során kiderült, hogy a kilencéves fiú nem adta át sem a testvéreinek, sem másoknak a fertőzést, annak ellenére, hogy 172 emberrel érintkezett.

A fiúnak csak enyhe tünetei voltak, és amikor tesztelték, kiderült, hogy vírusszintje alig volt kimutatható. Úgy gondolják, hogy az alacsony fertőzési szint magyarázza, miért nem fertőzött meg más embereket. A kutatók úgy vélik, hogy mivel a gyermekeknek általában csak enyhe tünetei vannak, sokkal kevésbé terjeszthetik a vírust, mint a fertőzött felnőttek.  

A jelentés azt követően érkezett, hogy az UCL kutatói ebben a hónapban arra a következtetésre jutottak, hogy az iskolák bezárásának valószínűleg csak kis hatása van a vírus terjedésére. Ezt mérlegelni kell, mivel több tucat ország bezárta iskoláit a koronavírus terjedésének lelassítása érdekében.

A gyermekeknek a vírus terjesztésében játszott szerepe továbbra is a koronavírus-járvány egyik kulcsfontosságú rejtélye.

Tovább vitatják azt a kérdést is, hogy azok, akiknél kevés vagy bármilyen tünet jelentkezik, hordozó-e. Noha a súlyos betegségben szenvedő gyermekek aránya kicsi az idősebbekéhez képest, egyesek súlyosan megbetegedtek és meghaltak a fertőzéstől – írja a The Guardian

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek