A kritikusok szerint Dánia kockázatos stratégiát választott

Dánia az első olyan országok között volt Európában, amely március 12-én bezárta az iskolákat. Most viszont a 11 éves kor alatti gyermekek visszatérhetnek az óvodákba és iskolákba, mivel a dán kormány enyhít a koronavírus miatti oktatási korlátozásokon. Bár a fertőzési arány alacsony, a kritikusok szerint ez elég kockázatos stratégia.

A 11 év alatti gyerekek visszatérhetnek az óvodákba, iskolákba - illusztrációForrás: Aurelie Luylier/Pixabay

A BUPL és a Dél-Európai Kisgyermek és Ifjúsági Oktatók Szövetségének szóvivője szerint mindenki egy kicsit ideges az enyhítés miatt, de betartják a higiéniai szabályokat. Sokszor mosnak kezet és távolságot tartanak egymástól, mivel nincsenek maszkok.

Néhány politikus azzal kapcsolatban is aggodalmát fejezte ki, hogy az iránymutatások nem egyértelműek annak meghatározására, hogy ki menjen vissza az iskolába. Az iskolák maguk döntenek arról, hogy a veszélyeztetett kategóriába tartozó személyzetnek be kell-e mennie munkahelyére, vagy otthon maradhat.

Mette Frederiksen miniszterelnök asszony a főváros Valby térségében található egyik iskolában tett látogatásakor elmondta, megérti, hogy egyes szülők még mindig inkább otthon tartják gyermekeiket.

 Dánia mellett más országok is elmozdultak a lezárási intézkedések enyhítésének irányába ezen a héten. Ausztriában például több ezer kisebb üzlet kinyitott kedden, Spanyolország pedig megengedte a nem létfontosságú munkavállalóknak is, hogy kéthetes szünet után visszatérjenek a munkájukhoz. Néhány olasz régióban könyvesboltok és ruhaüzletek is újra kinyitottak.

Dániában eddig 299 halálesetet és 6681 pozitív esetet jelentettek, bár még sokan úgy vélik, hogy fertőzöttek. Ugyanakkor széles körben dicsérték a gyors korlátozási intézkedéseket, mielőtt a vírus szétterjedt volna a népesség egészében – írja a BBC.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek