Tényleg elpusztítja a napfény a koronavírust?

A Yahoo News számolt be az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériumának (DHS) kísérletéről, mely szerint a napfény elpusztítja a koronavírust. A kísérletben a vírust szimulált napfénnyel pusztították el nyálcseppben és aeroszolokban. A kezelés nélkül 1 óra alatt nem észleltek jelentős változást a mikroorganizmusok jelenlétében - derül ki a Daily Mail cikkéből.

Forrás: pexels/pixabay.com

A közzé nem tett dokumentumok ugyanakkor azt is állítják, hogy az eredményekből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, azokat még be kell bizonyítani, és nem jelenthetjük ki, hogy a jó idővel csökkenni fog a megbetegedések száma.

Az a gondolat, hogy a napfény lehet a koronavírus legjobb ellenszere, már jó ideje kering az interneten. A kérdés azonban nem ilyen egyszerű. Mint Juan Leon, az Emory Egyetem virológusa kifejtette az NPR cikkében, a napfény háromféle ultraibolya fényt tartalmaz: az UVA-t, amely lebarnítja (és öregíti) a bőrt, valamint szemkárosodást is okozhat; az UVB-t, amelytől leégünk, és amely szintén felel a bőröregedésért; emellett létezik még az UVC sugárzás, amely a legkárosabb a három közül, mert megsemmisítheti a genetikai anyagot. A nap UVC-sugarai ugyanakkor nem érnek el hozzánk, mert a Föld légköre kiszűri azokat.

A napfény ugyanakkor jó fertőtlenítőszer lehet más kórokozókkal szemben, de jelenleg nincs adat arról, hogy az UVA sugarak is inaktiválhatják-e a koronavírusnak ezt a fajtáját. Ugyanakkor egy másik koronavírussal, a SARS-szal kapcsolatos kutatások azt találták, hogy a vírus fertőzőképessségét nem csökkentette a 15 percig tartó UVA sugárzás, az UVC sugárzás viszont igen, de ennek is több, mint 15 percig kellett tartania ahhoz, hogy eredményes legyen. Az UVC fényt egyébként gyakran használják orvosi berendezések sterilizálására.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek