Éhező állatok segítségére siettek Nepál híres templomában

A hindu hívők szentnek tekintik a teheneket, és istenítik őket, ahogy a majmokat is, amelyekről azt gondolják, hogy a hindu isten, Hanuman leszármazottjai. Amikor viszont kitört a koronavírus-járvány, Nepál egyik legelismertebb hindu templomában, a Katmanduban található Pashupatinath templomban tehenek, majmok és galambok százai maradtak éhen a kijárási tilalom miatt. Most önkéntesek vállalták az etetésüket.

A Pashupatinath templom, Nepál egyik turisták által leglátogatottab szentélye bárzata kapuitForrás: Alexander Shafir/Wikipedia

A tehenek általában a templom környékén és a Bagmati folyó partjához vezető ösvényen őgyelegnek, míg a majmok szabadon kószálnak a szentély melletti erdős domb körül. Az állatokat korábban hindu hívők, a bhakták etették egészen a múlt hónapig, amikor Nepál kormánya teljes lezárást rendelt el a koronavírus terjedésének megakadályozására. Az embereknek azóta tilos elhagyniuk az otthonaikat.

A március 24-én bevezetett karantén miatt leállt az összes belföldi járat, valamint bezárták a piacokat, iskolákat és irodákat. A templom is bezárt, az állatok pedig éhen maradtak. Most minden reggel és este néhány őr, körülbelül egy tucat alkalmazott és néhány önkéntes igyekszik életben tartani a magukra maradt jószágokat.

A szentként tisztelt állatokat most önkéntesek etetikForrás: sippakorn yamkasikorn/Pixabay

A száraz kukoricát a folyó a partján csipegető galamboknak osztják szét, míg a teheneknek tésztát készítenek gabonafélékből. A majmok százai többnyire sorban állnak, hogy a maszkot és gumikesztyűt viselő önkéntesektől élelemhez juthassanak. Minden étkezéskor körülbelül négy-hat zsák ételt fogyasztanak el. Szerencsére a majmok nem támadták meg az önkénteseket, bár olyan előfordult, hogy egy nagyobb majom felkapott egy élelemmel teli kosarat és elviharzott vele.

"Igyekszünk biztosítani, hogy ezek az állatok ne éhezzenek, és gondozzuk őket" – mondta a templomot és a környező területeket irányító Pashupatinath Fejlesztési Alapítvány tisztviselője. Nepálban eddig kilenc megerősített koronavírus-eset fordult elő, egy ember pedig meggyógyult – írja az AP News.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek