Nepálban az iskolások jógával edzhetik testüket, szellemüket

  Nepálban kötelezővé teszik a jógát az iskolások számára fizikai és szellemi egészségük javítása érdekében. A nepáli tantervfejlesztő központ vezetője kedden elmondta, hogy a kötelező jógaoktatás az áprilisban kezdődő új szemeszterben indul. Hozzátette azonban, hogy előreláthatólag egy évet vagy akár több időt is igénybe vesz majd a teljes bevezetése.

  Hamarosan megkezdik a jógaoktatást a nepáli iskolákbanForrás: Oleskaus/shutterstock

  A gyerekek életkoruktól függően differenciáltan tanulnak majd jógázni. A 9-12. osztályosok tankönyveiben néhány fejezet foglalkozik majd a jógával. Azok a tanulók pedig, akik erre akarnak szakosodni, választható tantárgyként is felvehetik az óráik közé. A kisebbek számára olyan kötelező tantárgyakba illesztik be, mint az egészséggel és neveléssel foglalkozó ismeretek. A diákok tehát a jóga elméletét és gyakorlatát is tanulják majd.

  A jóga iskolai tananyaggá tételét egyes körök bírálják: nepáli vallási kisebbségek arra hivatkoznak, hogy a jóga a hinduizmus szent szövegeiből kölcsönöz.

  Itthon is kipróbálhatják a gyerekek a jógázást
  A koronavírus miatt otthonunkba kényszerülve a bezártságérzet csökkentéséért és a testi-lelki-szellemi felüdülés érdekében mi magunk is végezhetünk a gyerekekkel jógaórákat. Természetesen az a legjobb, ha szakképzett jógaoktatók segítségét veszzük igénybe. Érdemes követni az Élő közvetítések koronavírus idején elnevezésű Facebook oldalt, ahol figyelemmel követhetik a gyerekeknek szánt programokat. Többek között jógagyakorlatokkal is várják a kicsiket. Hogy lássák, nagyjából hogyan zajlik egy jógafoglalkozás, megnézhetik a Jógakaland egyik óvódásoknak szóló kisfilmjét.

  A nepáli oktatási minisztérium szóvivője azonban hangsúlyozta, hogy a diákok és a tanárok egészségére gyakorolt kedvező hatása miatt döntöttek a jóga tananyagba illesztése mellett. A szakemberek szerint fölösleges kritizálni a lépést, hiszen az ENSZ 2015 óta már meg is ünnepli a jóga világnapját – írja a MTI.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek