Az egész világ reagált a királynő lelkesítő szavaira

Vasárnap este beszédet tartott II. Erzsébet királynő, melynek kiemelkedő jelentőségét jelzi, hogy a 94. évében járó felség 68 éve ül az Egyesült Királyság trónján, de ez idő alatt mindössze ötödször szólt nemzeteihez soron kívül, televíziós üzenetben. A királynő sürgette a nemzetet, a nemzetközösséget és a világot, hogy egyesüljenek a koronavírus elleni háborúban – és látszólag percek alatt elérte célját – írja az MTI. 

Az egész világ üdvözölte a királynő rendkívüli beszédétForrás: Shaun Jeffers/Shutterstock

A beszédet a London nyugati határában fekvő windsori kastélyban, a királyi család legnagyobb rezidenciáján rögzítették, megfelelő óvintézkedésekkel: a felvételhez használt helyiségben a királynőn kívül csak a BBC televízió egyetlen operatőre tartózkodott, orvosi kesztyűt és maszkot viselve, a stáb többi tagja egy szomszédos szobában dolgozott.

A brit nemzet legyőzi az új koronavírus okozta járványt, ha megőrzi egységét és elszántságát" 

– üzente az Egyesült Királyság népeihez intézett vasárnap esti televíziós beszédében a brit uralkodó, aki alig burkoltan a brit nép által a II. világháború idején tanúsított ellenálláshoz és kitartáshoz mérte a jelenlegi helyzetben szükséges magatartást.

II. Erzsébet királynő kijelentette: bár a nemzetre várnak még megpróbáltatások, "visszatérnek majd a szebb napok, ismét a barátainkkal és a családunkkal lehetünk, megint találkozunk egymással".

A királynő köszönetet mondott a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) tagjainak és mindazoknak, akik mások gondját viselik. Köszönetet mondott azoknak is, akik a kormány utasításának megfelelően otthonukban maradnak, ezzel is igyekezve elejét venni annak, hogy még több családnak kelljen osztoznia azok gyászában, akiknek szeretteit a járvány elragadta. Kijelentette: reméli, hogy az önfegyelem, a jó humorral vegyes elszántság és az egymás iránti megértés továbbra is a brit nemzet jellemzői közé tartozik. Hangsúlyozta, hogy az egész világ összefogott egyetlen közös vállalkozásban, a tudomány hatalmas vívmányait felhasználva, és a siker is közös lesz.

A királynő beszéde után sorra jelentek meg  az ország vezetőinek és a lakosainak bejegyzései a közösségi oldalakon, amelyek dicsőítik a királynő szavait. Hampsteadban Oliver Cooper tanácsos azt írta: "Senki sem hozhatta volna úgy össze az országot, a világot, ahogy ő tette."

Eközben a londoni polgármester, Sadiq Khan azt dicsérte, hogy a királynő az élvonalbeli egészségügyi ellátásra és a kulcsfontosságú dolgozókra összpontosított. A politikai szférán túl Jeremy Clarkson a TV-személyiség csatlakozott a dicsérethez, és egyszerűen csak ennyit írt: „Istenem, szeretem a Királynőt".

A BBC műsorvezetője, Victoria Coren Mitchell is lelkes volt: „Uramisten, a királynő! Ez a beszéd fantasztikus." Az üzenet a tengerentúlra is eljutott, és sorban posztolták a dicséreteket – írja az Evening Standard.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek