Az Egyesült Királyság koronavírus-immunitási útlevél kiadását tervezi

Az Egyesült Királyság "immunitási útlevelek" bevezetését tervezi, hogy az ilyen dokumentummal rendelkezők korábban elhagyhassák a karantént. Az Egyesült Királyság egészségügyi minisztere, Matt Hancock szerint a tanúsítványokat azoknak adnák, akik mostanra immunisak a koronavírus ellen azért, hogy visszatérhessenek a megszokott életükhöz. Az állampolgároknak produkálniuk kell egy pozitív ellenanyag-tesztet, mielőtt kiállítják számukra a bizonyítványokat. Az Egyesült Királyságnak azonban még nem sikerült kieszközölnie a vírus elleni antitestek megbízható vizsgálatát.

A fotó illusztrációForrás: rottonara/Pixabay

"Dolgozunk a védettségi igazoláson" – mondta Hancock a Downing Street-i sajtótájékoztatón.

Akik betegek voltak, azoknak a szervezetében megtalálhatók az antitestek, és ha immunrendszerük engedi, visszatérhetnek majd a normális életükhöz."

Hozzátette: "Erre törekszünk, de még túl korai, hogy világosan lássuk, hogyan lehet megvalósítani." Az Egyesült Királyság már milliónyi antitest-tesztet rendelt, de ezek a tesztek eddig hatástalannak bizonyultak, és a kormánynak még jóvá kell hagyni a használatukat.

"Néhány teszt nem működött, de reméljük, hogy a későbbi tesztek elég megbízhatóak lesznek ahhoz, hogy az emberek magabiztosan tudják használni" – mondta Hancock.

A koronavírus-tesztelés eddig vegyes sikert mutatott szerte a világon, néhányuk hamisan mutatott pozitív eredményeket.

A tudósok ráadásul továbbra sem biztosak abban, hogy egy múltbeli fertőzés mennyire képes megakadályozni az újrafertőződést, és mennyi ideig maradhat fenn az immunitás.Németország is vizsgálja a védettségi útlevél kiállításának lehetőségét. A Helmholtz Fertőzéskutató Központ kutatói a következő hetekben több százezer antitest-tesztet küldenek szét az országban, amely sok ember önkéntes karanténját oldhatja fel – írta a Der Spiegel. A projekt jóváhagyása esetén a kutatók 100 000 embert tesztelnek egy hónapon belül.

A tesztek célja annak kimutatása, hogy vajon kialakultak-e az emberekben antitestek a koronavírus ellen. Az antitestek azt jelzik, hogy a vizsgált személy egy ideig hordozó volt-e, és sikerült-e felépítenie a védettségét. A pozitív teszt lehetővé teszi, hogy az illető elhagyhassa az otthonát, míg sok pozitív teszt lehetővé tenné, hogy enyhítsenek a korlátozásokon a tömeges védettséggel rendelkező területeken.

Gerard Krause, a projektet vezető epidemiológus elmondta a magazinnak, hogy azok az emberek, akik immunisak, kaphatnak egyfajta kártyát, amellyel például mentességet kapnak a munkájuk korlátozása alól – írja a Business Insider.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek