Így hangzana a koronavírus, ha zene lenne

A vírusról sok mindent gondolhatunk, de az, hogy szép dallam válhat belőle, talán nem jutna eszünkbe. Nem így a Massachusetts Institute of Technology kutatóinak, akik egy szonifikációnak nevezett, új technika segítségével a vírus felszínén található fehérjetüskéket fordították le zenei partitúrává.

A kép illusztrációForrás: Steve Buissinne/pixabay.com

Mint a SienceMag híréből kiderül, a fehérjét alkotó, minden egyes aminosavhoz különböző hangjegyet rendeltek, melyek kottát alkotnak: ez pedig nem más, mint a fehérje dallamképe.

A kottába beépítették azt is, hogy ezek az aminosavak különböző formákba rendeződnek, spirállá csavarodnak össze, vagy laposan kiterülnek. A kutatók ezeket a hangjegyek hosszával és hangerejével jelezték, míg a hő okozta molekuláris rezgések is saját hangot kaptak.

De vajon miért kottáz le valaki egy vírust? A zenei mintázatok megfigyelése segít a tudósoknak abban, hogy megtalálják a fehérjén azokat a helyeket, ahová az ellenanyagok kötődhetnek.

A kutatók szerint ez a módszer gyorsabb és gördülékenyebb, mint a fehérjék tanulmányozására alkalmazott szokásos módszerek, például a molekuláris modellezés. Mint hozzáteszik, a fehérjetüskék zenei szekvenciájának összevetése más fehérjék kottájával azt eredményezheti, hogy egy nap olyan anyagot találnak, amely hozzátapadhat a tüskéhez, ez pedig megakadályozhatja, hogy a vírus újabb sejteket fertőzzön meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek