A svájciak híres hegycsúcsukra vetített fényekkel üzennek a világnak

A fény nagyszerű eszköz a művészet szolgálatában és az üzenetek közvetítésére. Nemrégiben Európa egyik idei kulturális fővárosának hegyei kaptak díszkivilágítást, az üres budapesti szállodák pedig lámpáik segítségével kezdtek szolidaritási akcióba. A fénykezdeményezésekhez Svájc is csatlakozott, náluk az Alpok hetedik legmagasabb csúcsa, a különleges, piramisformájú Matterhorn kapott fényfestést. Egyik éjjel a „Maradj otthon", a másikon pedig „Remény" szavak jelentek meg a magasban.

Az ikonikus hegycsúcs a Valtournenche-völgyből nézveForrás: Cortomaltese/Wikipedia

Ez az utolsó üzenet különösen fontos volt, mert a megbetegedéses esetek száma éppen 12 000-nél járt. Több mint 200 beteg halt meg a vírus miatt a 8,5 millió lakosú országban, emiatt a halálozási arány csak kicsivel alacsonyabb Franciaországénál. Íme, néhány kép a fényshowból, amivel az emberek lelkét és kitartását igyekeztek megerősíteni. 

Alain Berset, az egészségügyi miniszter megdicsérte a lakosságot, de azt mondta, hogy túl korai lenne megmondani, hogy az intézkedések lassítják-e a vírust, a lezárások mindenesetre továbbra is érvényben vannak. Négy hosszú hét telt el a nyilvános összejövetelek tilalmának bejelentése óta a országban, és három hét, hogy az idősek otthon kényszerülnek maradni. Az iskolák bezártak, ahogy a bárok, kávézók, éttermek is, és aki teheti, az otthonában dolgozik. A koronavírus-esetek száma viszont továbbra is növekszik. A hadsereget is mozgósították a kórházak segítése céljából.

A húsvét fontos dátum a svájciak számára: a hó olvadni kezd a hegyekben, és az időjárás melegebb lesz. Ilyenkor sok svájci indul el a Ticinóhoz, a svájci Riviérához, a legdélebbi kantonhoz, de ebben az évben nem így lesz. Ticino ugyanis az egyik, koronavírus által leginkább érintett tartományban van.

Pénteken az egészségügyi miniszter azt mondta, hogy senki sem megy sehova húsvétkor. Alain Berset kifejtette, hogy ez egy maraton, nem sprint, és még nem járnak félúton sem.

Svájc gazdag ország, de most 150 000 vállalkozás csökkentett munkaidőben alkalmazza a munkavállalókat. A kormány bejelentette, hogy 42 milliárd frank támogatást eszközöl, de már beismerte, hogy ennyi nem lesz elég – írja a BBC.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek