Kutyákat képeznének ki a britek a koronavírus-fertőzés kiszagolására

Ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, nagy a baj a szigetországban, ahol kutatók szerint a lakosság fele már megfertőződhetett a koronaívírussal. Talán ez okból is dönthetett úgy a Medical Detection Dogs karitatív szervezet, hogy intenzív, hathetes kurzusokon képez ki kutyákat a beteg vagy fertőzött emberek felkutatására.

A kutyák kifinomult szaglásukkal képesek érzékelni az ember által nem észlelhető betegség szagátForrás: Picasa 2.7/Elucidate/Wikipedia

A szervezet a kormányt is tájékoztatta arról, hogy miként lehet az ember legjobb barátja "értékes szövetséges" a pandémia elleni küzdelemben. A karitatív egyesületnek egyébként ez már nem új terep, korábban is képzett ki kutyákat más betegségek – rák, Parkinson-kór, cukorbetegség, bakteriális fertőzések – kiszagolására. Az új koronavírus felismerésére hasonló módszerrel készítenék fel az ebeket a "gyors és kíméletes" diagnózis céljából.

A rendkívül kifinomult szaglószervű kutyákkal megismertetik az ember által nem észlelhető betegség sajátos szagmintáját, majd megtanítják őket arra, hogy jelezzék, ha fertőzöttekkel vagy betegekkel találkoznak.

A kutyák emellett képesek érzékelni a hőmérséklet legcsekélyebb változását is, így alkalmasak lehetnek a lázas, hőemelkedéses emberek kiszűrésére is.

Claire Guest, az orvosi kutyák kiképzésére specializálódott egyesület vezetője szerint elméletben biztosak abban, hogy a kutyák kiszagolhatják a koronavírust, de egyelőre azt keresik, miként vehetnének megbízható módon szagmintát a koronavírusos páciensektől.

Azt szeretnék, ha a kutyák detektálnák a tünetmentes vírushordozókat is, akiket aztán hagyományos módszerrel tesztelnének. A kiképzés sikere esetén a kutyákat a repülőtereken lehetne bevetni a vírushordozók kiszűrésére a járvány lecsengésével, hogy a már legyőzött járvány ne törhessen ki újra – írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek