Megszépülnek Szabadka szecessziós épületei

  Miután mesés kinézetet varázsoltak a szabadkai Zsinagógának, és beharangozták a Városháza felújítását is, további három régi épület homlokzatának restaurálását tervezik a helyiek. A Korzó 4-es szám alatt lévő egykori Vidéki és Kereskedelmi Bank, a Városi Bérpalota, valamint a Szabadság tér 2 alatt lévő Magyar Általános Hitelbank palotája is megújul.

  Vidéki és Kereskedelmi Bank a szabadkai sétálóutcánForrás: Shutterstock / Készítette: ok_fotoday

  A város nem titkolt célja, hogy fokozzák a teleülés turisztikai vonzerejét a szecessziós építészet kiemelésével. A munkálatokon kívül konzervátori-restaurátori munkára is szükség lesz, hogy az épületek minél jobban tükrözzék az eredeti állapotokat - írja a vajdasági Pannon RTV.

  A Vidéki és Kereskedelmi Bank épületét egyébként egykor Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte, miután végeztek korábbi megrendelésükkel, a Zsinagógával, és várták a következő nagy volumenű megbízatást, a Városházát. A városi postatakarékot a magyar szecesszió jegyében építették fel 1908-ban. Akkoriban ez volt a főutcán az egyetlen bank. Korabeli rendeltetését a motívumokról lehet felismerni: a mókus a szorgalom, a méhkas a takarékosság, a bagoly a bölcsesség jelképe.

  Kilátás a Városháza tetejérőlForrás: Julian Nyča / CC BY-SA 3.0 / wikipedia.org

  A Városi Bérpalotát a bécsi szecesszió jegyében készítették, Vadász Pál építész tervei alapján. A nyugalmat árasztó geometrikus szecesszió hatását arany hátterű emberalakokkal ellensúlyozták, valamint nem hivalkodó mozaikokkal és a bejárati ajtó felett elhelyezett fém álarcokkal. Ebben az épületben működött a város egyik emblematikus cukrászdája, a Ravel.

  A Magyar Általános Hitelbank, annak ellenére, hogy nagy méretű épületről van szó, amely kivételes lokációt kapott, az egykori bankfiók épülete a Városházával, a nagy térrel és a monumentális színházépülettel a szomszédságában szinte észrevétlen maradt. A bankpalotát 1911-ben a geometrikus bécsi szecesszió stílusában építették, Hajós Alfréd budapesti építész tervei alapján.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek