Felújítják Szabadka egyik legszebb szecessziós épületét

A Szabadkai Zsinagóga már felújított pompájában várja a látogatókat, mindennapos nyitvatartással és látványos tárlatokkal. Most pedig a szintén szecessziós Városháza rendbetételét tervezik a helyiek.

Szabadkai VárosházaForrás: Shuttertock / Készítette: Nenad Nedomacki

A vajdasági Magyar Szó napilap cikkéből tudtuk meg, hogy az épület tetőszerkezete igen rossz állapotban van, ahogy a padlás is, ami minden nagyobb csapadék után beázik és rongálódik. A nyílászárókra is ráférne már egy csere, és a későbbiekben a több mint harmincezer négyzetméter alapterületű épület belterén is szeretnének javításokat végezni.

A  Szabadkai Városháza felújításának projektdokumentációja már készül, de a felújítás pontos kezdetét még nem lehet tudni. A helyiek pályázati forrásból szeretnék szebbé varázsolni a város szimbólumát.

Persze, aki Szabadkára látogat, már most is bőven láthat szemet gyönyörködtető, régi épületeket, amelyek a város gazdag múltjáról tanúskodnak. A nemrégiben felújított Zsinagóga mellett a Raichle-palotát is érdemes felkeresni, ahogy Szabadka második legjelentősebb szimbólumát, a Városi Könyvtár épületét is, amelyet 1895-ben Raichle Ferenc tervezett.

A szabadkai Raichle-palotaForrás: Shutterstock / Készítette: Mikhail Markovskiy

A központot ékesíti a felújítás alatt álló Népszínház is, amely egy részét meghagyták a régi pompájában. Az ország legrégebbi Zeneiskolája is Szabadka büszkesége, a központban található épületet néhány éve újították fel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek