A híres operaház után most újabb ikonikus épülete lett Sydney-nek

Megnyílt Sydney új, drámai kinézetű közösségi háza és könyvtára. A The Exchang névre keresztelt, kör alakú épületet 20 000 méter hosszú, szemet gyönyörködtető, egyedi kialakítású faburkolat veszi körül, ami lenyűgöző megjelenést kölcsönöz neki. Sydney új látványossága hatemeletével a Darling square-en tornyosul a magasba, a Darling kikötő és a Chinatown szomszédságában. Ez Kengo Kuma japán építész első épülete Ausztráliában – írja a Lonely Planet.

Az új, impozán épület egy könyvtárat is magában foglalForrás: Marco Huang12/Shutterstock

A köralakú épületet 20 km hosszú faszalagok ölelik körbe spirálszerűen, amelyek bepillantást engednek a belső terekbe és amiken keresztül természetes fény szűrődik az épületbe. A The Exchange ad otthont a Darling Square Könyvtárnak, egy gyermekgondozási központnak, a Maker's Dozen nevű piaccsarnoknak és az Ideas Labnek, ahol a résztvevők új készségeket tanulhatnak meg, vagy itt megtehetik első lépéseiket egy vállalkozás alapításához. Ezenkívül megtalálható benne az XOPP étterme és egy tetőtéri bár, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a Kínai Kertre, a Tumbalong parkra és a Cockle-öbölre.

Az épületen kívűl, felfelé haladva láthatóvá tették, hogy odabent éppen mi zajlikForrás: Marco Huang12/Shutterstock

A könyvtárban több mint 30 000 könyv áll rendelkezésére az olvasóknak, beleértve egy ázsiai irodalmi gyűjteményt is, de van benne gyermekek számára külön kialakított területet, ahol olvashatnak, tanulhatnak.

Kuma többek között játékos faanyag-használatáról ismert. Számos ikonikus épületet tervezett már, például az ő tervei alapján készül a 2020-as Tokiói Olimpia központi eleme, a nemzeti stadion is. "Az volt a célunk, hogy nyitott, kézzelfogható és elérhető legyen a nagyközönség számára, ezért a kör alakú geometria, aminek köszönhetően több irányból megközelíthető és felismerhető épületet hoztunk létre" – mondja Kuma. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek