Így köszöntik a Patkány évét Kínában a hétvégén

A kínai újév, más néven Tavaszi Fesztivál, a legfontosabb ünnep a kínai naptárban. Idén január 25-én kezdődik, ami 2020-ban egyben a Patkány éve is. A fontos eseményt február 8-ig tartó, különböző rendezvényeken ünneplik meg. Kínában ez a 15 nap lehetőséget ad az önfeledt ünneplés, amit az emberek általában ki is használnak. A két hét alatt sokan szabadságra mennek, hogy minél több tömegrendezvényen vehessenek részt – olvasható az I News cikkében.

Forrás: David Mark/Pixabay

Egy ősi legend szerint a kínai új esztendő beköszöntével egy misztikus szörnnyel kell megharcolniuk a hősöknek, aminek oroszlán feje és bivaly formájú teste van. Szilveszter estéjén ez a szörny elpusztítaná a családokat és a vállalkozásokat, de az emberek rájöttek, hogy a fenevad megijed a vörös színtől, a tüzektől és a zajtól. Ezért hangos és színes ünnepségekkel űzik el a fenevadat.

Forrás: photosforyou/Pixabay

De az ünnep a családi összejövetelek és az ősök tiszteletlére adott vallási szertartások ideje is. Az újév előtti napon a családok többsége alaposan kitakarítja a házat, mielőtt vörös és arany színű díszekkel dekorálnák. Az újév vacsorával kezdődik, amely szinte mindig otthon, családi körben zajlik. A vacsorát a Shou Sui követi, amikor a családtagok éjjel együtt fennmaradnak, és éjfélkor megnézik a tűzijátékot. Az elkövetkező napokban a házas felnőttek vörös borítékokban pénzt adnak a gyerekeknek, mert úgy gondolják, hogy az távol tartja tőlük a gonoszt és hosszú életet biztosít számukra. Az ünnepségek lezárásaként a 15. napon zajlik a Yuan Xiao Fesztivál, más néven a Lámpás Fesztivál, amikor világító lampionokat engednek a magasba.

Forrás: thank you/Pixabay

Sajnos az idei ünnepségeket Kínában a koronavírus terjedése beárnyékolja, emiatt több városban is komoly intézkedéseket vezettek be; és mivel kínai újév környékén minden évben megugrik az utasforgalom, ezért érthető, hogy a hatóságok miért aggódnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek