Randevúzzon Mozarttal vagy középkori várlovagokkal – Ide utazzon júliusban!

Ha a Balaton-parti pancsolás vagy a tengerparti hassüttetés már nem tölti ki teljesen a nyaralás időtartamát, akkor a július lehet a legjobb hónap arra, hogy a családdal együtt tágítsuk a kulturális tudásunkat és új helyeket fedezzünk fel a vízpartokon túl is. Ha úgy döntünk, hogy útra kelünk, akkor nem is kell olyan messze mennünk egy hűsítő nyáresti koncertsorozathoz, de még a középkor lovagjaiért sem. Az egyiket ugyanis Ausztriában, pontosabban Salzburg gyönyörű városában találjuk, utóbbiakat pedig Diósgyőr várában. 

Salzburg, a gyönyörű kastélyok és pompás kertek otthona

A só városában barangolni akkor is felejthetetlen élmény, ha éppen nem kapcsolódik hozzá semmilyen konkrét program; de valljuk be, ilyen eset azért nem túl sokszor fordul elő. Salzburgban mindig történik valami és egy egynapos séta során is olyan mesebeli helyeket fedezhetünk fel, mint a dicső, fölénk magasodó Hohehsalzburg vagy a Hellbrunni kastély, a csalfa szökőkutak kertjének közepén.

De nem mehetünk el a Mirabell-kastély és kertje mellett sem, amelynek lépcsőjén a Muzsika hangja című film egyes jeleneteit forgatták. Aztán ott van a cégérek utcája, ahol még a McDonald's is egy régi épületben kapott helyet, hogy semmiképpen se tűnjön ki a többi történelmi kisbolt és műhely közül. És ami még érdekesebb, hogy a Getreidegasse házainak homlokzatán látható míves cégtáblákat még ma is kézzel készítik a történelmi Wieber lakatosüzemben.

A híd mellől indulnak a hajók Hellbrunn irányábaForrás: Shutterstock.com

Amilyen jó élmény lovaskocsival végigzötyögni Bécsben, jó program ugyanígy bejárni Salzburg macskaköveit is. Ha befizetnek egy útra, akkor teljesen más perspektívából láthatják például a város második legtöbbet fotózott látványosságát, a Residenz szökőkutat. A kút a Residenzplatzon található, ahonnan tökéletesen rálátni a várra. Bár a tér lenyűgöző, kialakításának története kicsit lehangoló. Az okiratok szerint ugyanis 55 középkori házat romboltak le amiatt a területen, hogy a barokk szökőkúttal díszített tér megépülhessen.

Természetesen egy salzburgi séta során nem maradhatnak ki Mozart szülő- és lakóháza, illetve a vele kapcsolatos történetek, terek és emlékművek sem. Gyakorlatilag az egész salzburgi óvárost egyetlen, hatalmas Mozart-múzeumnak tekinthetjük. A mester szülőházát, ami egy korhűen restaurált, 18. századi polgári lakásként csábít időutazásra, a már említett Getreidegasse-ban találják.

Mozart szülőházaForrás: Shutterstock.com

A zeneszerzőt bemutató különleges multivizuális showt, és a Mozarteum Alapítvány történetét bemutató új kiállítást viszont már a Makartplatz-on álló Mozart-házban nézhetik meg. Ha nincs kedvük vagy idejük egyedül felkutatni az emlékhelyeket, akkor részt vehetnek a „Mozart City Tour" elnevezésű városnéző túrán is. A túra ideje alatt a legfontosabb Mozart-emlékhelyeket és a legfőbb salzburgi látnivalókat járják végig, ahol sok információval lehetnek gazdagabbak.

Júliusban a zenétől csordul majd túl a város

Ha meghoztuk a kedvüket egy kis salzburgi kiránduláshoz, de egy rohanós napnál többet is eltöltenének a városban, akkor a július 20-án kezdődő és augusztus 31-ig tartó Salzbruger Festspiele rendezvényét ajánljuk. A világszerte híres és rangos eseményt több mint 90 éve indította útjára Hugo von Hofmannsthal, Max Reinhardt és Richard Strauss, akik egy olyan klasszikus összművészeti fesztivált álmodtak meg, ahol a minőség szintje az egekben van. Nem csoda, hogy minden előadás ezreket vonz évről évre.

A Festspiele repertoárjában idén is találnak operát, színházi előadásokat, illetve koncerteket, amelyek Wolfgang Amadeus Mozart szellemét éltetik – és mindezt a legszélesebb spektrumban, ami létezik. A meghívott fellépők a klasszikus kamarazenétől a modern performansz átdolgozásokig mindent bemutatnak.

Akár még egy egyszerű séta alkalmával is részesei lehetnek egy előadásnak, mivel az óváros ebben az időszakban egy hatalmas színpaddá változik. Az itt látható és hallható produkciók ingyenesek, de a nagy nevekre jó előre érdemes jegyet venni, mert a magasabb árak ellenére is gyorsan elkelnek.

Egy átlagos óvárosi este a Festspiele idejénForrás: SF/Kolarik / salzburgerfestspiele.at / Presse

Éljen a királyné! – Utazzon az időben Diósgyőrben!

Persze, itthon is lesz mivel eltölteni a középső nyári hónapunk estéit. Július 26. és 28. között például ismét megrendezik a Középkori Forgatagot a Diósgyőri várban és a Lovagi Tornák Terén. A 20. alkalommal jelentkező hatalmas történelmi játék és előadás három napon keresztül szórakoztatja majd a királyné vendégeit. A felvonulásokon, látványos küzdelmeken és párviadalokban több mint 25 hagyományőrző csoport, haditorna egylet, lovasíjász és udvari zenekar vesz majd részt.

Forrás: XX. Középkori Forgatag / FB

A forgatag ideje alatt a Diósgyőri várban, illetve a szomszédságában található Lovagi Tornák Terén láthatják majd a történelmi előadásokat és a látványos küzdelmeket. Az első napon, pénteken tárlatvezetéssel egybekötött várlátogatáson vehetnek részt, ami félóránként indul reggel 9:30-tól délután 17 óráig. Emellett lesz fegyvermustra, középkori gasztronómiai előadás és rendhagyó divattörténet. A vár 18 óráig látogatható.

Forrás: L'Art Photo / XX. Középkori Forgatag / FB

A szombat reggel a királyné és vendégeinek díszes felvonulásával indul, majd a Lovagi Tornák Terén kezdődik a látványos történelmi forgatag zászlóforgatókkal, solymászokkal, Kassai Lajos világrekorder lovasíjász és Mónus József világrekorder harci-, cél- és távlövő íjász bemutatójával. Később a Várárokban hagyományőrző előadást és csatajeleneteket láthatnak nyolc hagyományőrző egyesület részvételével, majd 13 órától a Bajnokok lovagi tornája kezdődik.

A nap további részében szemtanúi lehetnek a panasznap és az istenítélet lebonyolításának is, illetve megnézhetik a középkori mesterek bemutatóit. Lesz köztük írnok, könyvkötő, gyapjúfonál készítő, szabó, padlótégla készítő, esztergályos, festék- és fűszerkereskedő, ónöntő és hímző. A legjobbnak azonban a középkori tábori életképek, a középkori táncok és a vásári komédiák ígérkeznek, amiket több helyszínen is megtalálnak a vár környékén, ami ezen a napon este kilencig tart nyitva.

Forrás: XX. Középkori Forgatag / FB

Vasárnap a napi programok mellett az Agyagbanda, a Hollóének Hungarica, a Szelindek Régi Világzene Forgatag, valamint Pék Dudás Zsuzsi zenélnek majd az udvar népének és minden messziről jött látogatónak. Az online is megvásárolható napijegyek és lovagi torna kiegészítőjegyeinek különböző változatairól az esemény Facebook-oldalán részletesen olvashatnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek