Még a rakomány is rajta volt a Ciprusnál felfedezett római kori hajóroncson

Első ízben fedeztek fel egy teljesen érintetlen, rakománnyal teli római kori hajóroncsot Ciprus partjainál.

A Ciprus délkeleti partjainál, a turisták körében népszerű Protarasz szomszédságában felfedezett roncsok között talált, hajdanán főleg bor és olaj tárolására használt amforák nagy valószínűséggel a kalózairól hírhedt ókori tartomány, Kilikia, valamint a mai Szíria területéről származnak, írja az MTI.

A kép illusztrációForrás: Jason Cassidy/Shutterstock

Ez az első érintetlen római kori hajóroncs, amelyet felfedeztek Cipruson, és amelynek tanulmányozása várhatóan új információkkal fog szolgálni a térség és a Földközi-tenger keleti medencéjének többi római tartománya közti tengeri kereskedelem kiterjedtségéről és mértékéről.

A hullámsírt a Ciprusi Egyetem régészeti kutatócsoportjának önkéntes búvárai fedezték fel. A helyszín dokumentációjával és megóvásával kapcsolatos munkálatok már megkezdődtek. A roncs előzetes vizsgálatára hamarosan sor kerül.

A Ciprus körüli vizekben több jelentős régészeti felfedezés is született. Az ország déli partjainál fekvő Mazotosz közelében tárták fel egy i. e. 4. század közepén elsüllyedt hajó roncsát, amelyet a régió egyik legjobb állapotban lévő régészeti kincseként tartanak számon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek