Ez lenne a világ legrégebbi hajóroncsa?

Az ókorból származó, 3600 éves hajóroncsot találtak török régészek Antalya tartomány földközi-tengeri partjainál. A szakemberek szerint ez lelet a világ legrégibb hajóroncsa. Így nemsokára ez is bekerülhet Antalya legszebb és érdekesebb látnivalói közé, amikről itt az oldalon már részeletesen írtunk egy élménybeszámoló formájában.

A kép csak illusztráció, még nincs hivatalos fotó a megtalált roncsrólForrás: shutterstock.com

A hajó maradványaira az Akdeniz Egyetem víz alatti régészcsoportja bukkant rá a Földközi-tengerben, Törökország déli partvidékén. Az első vizsgálatok szerint a hajó a bronzkorból, a Kr. e. 1600-as évekből származik. A kereskedőhajó 14 méter hosszú volt, rakományként 1,5 tonna rézrudat szállított - írta az MTI. A kutatók úgy vélik, a hajót egy vihar süllyesztette el, miközben Krétára vagy az Égei-tengerre tartott. Antalya tartomány kormányzója régészeti szenzációként értékelte a leletet, mivel az nemcsak a világ legöregebb hajóroncsa lehet, hanem az emberiség történetének egyik legkorábbi, ipari terméket szállító hajói közé is tartozhatott.

Eddig egy 2400 éves görög kereskedőhajót tartottak a világ legrégebbi hajóroncsának, amelynek maradványait a Fekete-tenger bolgár partjainál fedezték fel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek