Világháborús hajóroncsot találtak az ausztrál partoknál

Az SS Iron Crown szállítóhajó 1942-ben süllyedt el, amikor egy japán tengeralattjáróról torpedóval kilőtték, a támadásban a legénység 38 tagja halt meg. Öt túlélőt egy másik hajó vett a fedélzetére – írja a BBC News.

A torpedó egy perc alatt elsüllyesztette a Dél-Ausztráliából Új-Dél-Walesbe ércet szállító hajót. A tengeri régészek a 77 éve az óceán fenekén fekvő roncsot 700 méter mélyen fedezték fel a délkelet-ausztráliai Victoria partjaitól száz kilométerre. A tengerfenék kutatásához és feltérképezéséhez szonáreszközöket és kamerákat használtak. Peter Harvey, a victoriai örökségvédelmi szervezet tengeri archeológusa elmondta, hogy az SS Iron Crown volt az egyetlen hajó, amelyet az állam felségvizein torpedóval elsüllyesztettek a második világháború alatt.

Forrás: NATIONAL LIBRARY OF AUSTRALIA

Hozzátette, hogy a tengerbe veszett áldozatok családtagjai számára végre lezárulhat ez a tragikus esemény most, hogy sikerült megtalálni a hajót. A hatóságok megemlékezést szerveznek az elhunytak emlékére. A legidősebb túlélő, George Fisher 2012-ben hunyt el. Mint 2003-ban elmondta: élete legszomorúbb eseménye volt a hajó elsüllyedése.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek