Ezeket nézzék meg, ha Skandináviában járnak a nyáron!

Oslo az egyik legnagyobb skandináviai kulturális központ számos fesztivállal, koncerttel és múzeummal. Nem ritka a hegyekkel a háttérben előadott klasszikus koncert, és az óriási tömegeket megmozgató sportrendezvény sem. Járjunk akár Stockholmban, Helsinkiben vagy Bergen csodás városában, az északi programok kimeríthetetlenek. De a nagyvárosok mellett még a legeldugottabb falucskának is van egy futball csapata vagy egy kulturális centruma, ahol az utazók megtapasztalhatják, hogy milyenek a helyi szokások és az életfelfogás.

Aker Brygge városrész Oslo belvárosábanForrás: shutterstock.com

Norvégia fővárosa évek óta a világ legélhetőbb városai között szerepel, annak ellenére, hogy a világ ötödik legdrágább városának tartják. De ötletessége, kivételes hangulata és hatalmas zöld területei mégis kiegyensúlyozzák a magas árakat.

És akkor még nem is beszéltünk a felkínált programlehetőségeiről. Az egyik ilyen kihagyhatatlan fesztivál a zenerajongóknak szól. Az Oslo szívében megrendezett Mela Festival a világ legjobb zenei és művészeti képviselőinek a gyűjtőhelye. Az idén augusztus 16-tól 18-ig tervezett fesztet 2001 óta rendezik meg rendszeresen, és évről évre egyre több látogatót vonz. Legutóbb például több mint 300 000 ember volt kíváncsi a nemzetközi zenei és táncos előadásokra, performanszokra és a világ minden tájáról érkező kifőzdékre.

Gasztrofesztivál StavangerbenForrás: BAAS / Shutterstock.com

Maradva a gasztronómiánál, szeretnénk a figyelmükbe ajánlani Skandinávia egyik legnagyobb gasztro fesztiválját is, ami Stavanger nyári szezonjának fő attrakciója. A Gladmat-ot 2019. július 24-től 27-ig rendezik meg a profi séfek, foodstylistok és gasztrobloggerek, illetve az amatőr, de rajongó közönség számára. Ezen az eseményen mindenki egyenlő eséllyel rajonghat a régió legjobb alapanyagaiért és ételeiért.

Az augusztus 15-től 18-ig tartó Paradicsom Fesztivál már csak a ráadás, de még így is kihagyhatatlan azoknak, akik a norvég szigetek életére és gazdaságára kíváncsiak. A Finnoy szigetén tartott feszt nemcsak a gasztronómiai finomságok világába vezeti a látogatókat, de a sziget tradícióiba és kulturális életébe is, ami szorosan összefügg a paradicsomtermesztéssel. Egy nagy családi program az egész.

Mindezt közelebbről is megnéznék?
Ha utazni támadt kedvük, akkor jó, ha tudják, hogy a Wizz Air járatai április 5. óta hetente négyszer, hétfőn, szerdán, pénteken és vasárnap repülnek Oslo városába. Jegyeket a légitársaság weboldalán 6990 forinttól kezdődően találnak. (X)

Programok a 14 szigetre épült városban

Ugrottunk egyet, és már Svédország fővárosában járunk, amit 14 szigetre építettek, így nem csoda, hogy 53 híd köti össze az egész várost. Az Észak Velencéjének is nevezett Stockholmban május közepétől szeptember közepéig pezseg igazán az élet – ilyenkor nem kell azon gondolkodni, hogy időben kéne lefeküdni, ugyanis nincs teljes esti sötétség.

Forrás: Stockholms Kulturfestival / FB

Az olyan kulturális fesztiválok mellett, mint a 2019. augusztus 13-tól 17-ig tervezett, filmvetítéses, utcaszínházas és zenés összművészeti Stockholms Kulturfestival, érdemes elsétálni a Városházához és a svéd királyi rezidenciához, de a Vasa Múzeumot se hagyják ki. A múzeum maga az a 17. századi csatahajó, ami 333 évig várakozott a tenger fenekén, miután 1628-ban Stockholmnál elsüllyedt. Ma ez Skandinávia egyik leglátogatottabb múzeuma.

Ingyenes fesztivál-fíling Finnországban

Bár Skandinávia egy gyűjtőnév, és hivatalosan Svédország, Norvégia és Dánia tartoznak bele, a legtöbb utazó mégis hozzáteszi – legalábbis fejben – Finnországot, Izlandot és Feröert is. Így aztán nem maradhat ki a skandináv látnivalók és programok sorából Pori városa és az ország legnagyobb zenei fesztiválja a Pori Jazz.

Erre a fesztiválra már törzsvendégek járnakForrás: Anni Hartikainen / Pori Jazz Festival / FB

Az első fesztivált 1966-ban rendezték meg, azóta a finnek és a jazz kedvelők utazók Mekkája lett. A hangulatos koncertek legtöbbjét a buja zöld Kirjurinluoto park szigetén rendezik, ami a város szívében található. De a fizetős főkoncerteken kívül a közönség nagyon sokféle ingyenes koncertet is hallgathat az elkerítetlen Jazz Park területén. Az 54. Pori Jazz fesztivált 2019. július 12-től 20-ig tartják. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek