Fikától a rohasztott heringig: ezt kell enni északon

Surströmming, rohasztott cápa, fika - csak hogy néhány skandináv ínyencséget említsünk. Amellett, hogy egy-egy fogásuk kifejezetten egzotikusnak számít a magyar ízlés számára, ezek az egyszerre misztikus és vonzó országok új szintre emelték az organikus és helyi fogalmát. Skandináv ízélmény-kalauzunk következik.

A skandináv gasztronómiát a családi asztaltól kezdve a helyi piacokon át a fine dining éttermekig áthatja a helyi alapanyagok iránti tisztelet. A kellemes nyarat követően ősszel a családok gumicsizmát húznak lábukra, és gombák után kutatnak az erdőben. Összegyűjtöttük, milyen élményekkel lehet a skandináv őszben gazdagodni.

Svéd konyha a húsgombócon túl – rohasztott hering, piacok és fika

Svédországot egyszerre hatják át a hagyományok, és a kísérletező szellem. Jelenleg két éttermük is a világ élvonalába tartozik: a Fäviken és a Frantzén. Mindkét étterem hivatásszerűen kiáll a minőségi, helyi alapanyagok mellett, sőt, a Fäviken csapata az ősi svéd tartósítási hagyományokkal teszi el télre az alapanyagokat. Náluk közel 100 ezer forintért kóstolhatjuk meg a menüt a svéd vidék csendjében.

A rohasztott hering amennyire büdös, annyira finom
Galéria: Fedezzük fel Skandinávia ízeit!
Fotó: visitsweden.com

A svédek vitatott kedvence a surströmming avagy a rohasztott hering romantikájának hagyománya. Nyár végén még fesztivált is rendeznek neki. Ha szert teszünk egy konzervre, feltétlen szabad ég alatt nyissuk ki, majd némi vajas kenyérre helyezzünk egy kis darab heringet némi krumplival és hagymával, majd együk meg.

Az utcakajáknak és a piacoknak is nagy hagyománya van Svédországban: ezeken a helyeken garantáltan friss ételekhez juthat az ember. Stockholmban érdemes ellátogatni az Östermalms Saluhall piacra, amely egy 1888-ban épült épületben található (a húsgombóc itt állítólag isteni!) Malmöben pedig például a Möllan névre hallgató negyedben falatozhatunk utcakajákat kedvünkre.

Tudta, hogy a svédek az egyik legnagyobb kávéfogyasztók a világon?Galéria: Fedezzük fel Skandinávia ízeit!Fotó: Nicho Södling / visitsweden.com

Svédországot nem hagyhatjuk el anélkül, hogy kipróbálnánk a fikát. Főleg ősszel, amikor sokkal szívesebben kuckózunk be egy meleg helyre. A vicces nevű fika lényegében arra a kikapcsolódásra utal, amikor az ember egy kávét szürcsölgetve elmajszol egy kanelbullét vagy egy szendvicset. A fahéjas csigának, azaz a kanelbullének saját napja van egyébként: október 4-én hivatalos keretek között is megünneplik a hőn szeretett tésztacsigát. De voltaképpen minden nap megünneplik. Ezzel a recepttel otthon is kipróbálhatják a fikát. 

Szedd magad gomba és magyar kolbász Finnországban

Nyelvrokonainknál egyedülálló elgondolással álltak elő: az ország területének kb. 90 százaléka szabad területnek minősül, ahol mindenki szabadon járhat-kelhet, és élvezheti a természet ajándékait. Ezt úgy kell érteni, hogy bárki szinte bárhol halászhat, szedhet gombákat, különféle bogyókat. Ez azonban felelősséggel is jár: mindenkinek vigyázni kell a természetre. Ne hagyjuk ki ezt az egyedülálló lehetőséget, november végéig lehet gombászni és akár halászni is.

Akár halászhatunk is
Galéria: Fedezzük fel Skandinávia ízeit!
Fotó: Andrey Trusov / Unsplash

Ha Helsinkiben járnak, a magyar sikersztori helyszínét feltétlen keressék fel. A Feri's Sausages konyhájából kézzel készített kolbászokkal teli dobozok kerülnek ki minden héten. A biológus végzettségű Vilisics Feri munkanélküliségből indította be vállalkozását, amely mára nagyon sikeres lett. Tavaly nyáron még díjat is nyertek.

Norvégia – foodprint és pisztrángok

A helyiek és a külföldik egyaránt egyre inkább előnyben részesítik a helyi ételeket. Kutassunk a Norwegian foodprints címkéje után, amely garantálja, hogy az elfogyasztott étel minden összetevője norvég, és készítői alaposan ismerik a helyi főzési hagyományokat. A kezdeményezésről itt olvashatnak bővebben.

Piaci hangulat Oslóban
Galéria: Fedezzük fel Skandinávia ízeit!
Fotó: Karsai Roni / Travelo

Ha Norvégiában jár az ember, húsban gazdag fogások várják: az ország híres minőségi halairól, bárány, rénszarvas és jávorszarvas húsáról.

Amennyiben fesztiválra vágyunk, látogassunk el az Oslótól nagyjából 200 kilométerre lévő Fagernes-be, ahol a félig rohasztott pisztrángé lesz a főszerepe a Nork Rakfiskfestivalon november 3-a és 5-e között. Minden évben közel 25 ezer ember látogat el ide: vásár, koncertek és sok finom falat várható.

Irány az izlandi bolhapiac!

Ez igaz, ha izlandi finomságokra vágyik az ember. A Kolaportid bolhapiac Reykjavík kikötőjében várja az érdeklődőket minden hétvégén. Vásárolhatunk itt mindenféle antik tárgyat, vintage és gyapjú ruhákat. Ugyanakkor ide érdemes betérni akkor is, ha valami helyi csemegére vágyunk, például szárított halra, rohasztott cápára vagy éppen kleinurra, ami a csörögefánk helyi megfelelője.

Noma újratöltve, és a dán utcakaják

Ha valaki érdeklődik a gasztronómia iránt, annak a Koppenhágában található noma neve biztosan nem lesz idegen. A főszakács, René Redzepi globális szinten belevéste a gasztrománok eszébe, hogy mit is jelent helyi alapanyagokkal dolgozni. Az elismerés nem maradt el, ugyanis négy alkalommal választották meg a nomát a világ legjobb éttermének. Izgalmas időszak áll előttünk és az étterem előtt is, mivel 2017-ben a noma új koncepcióval terít asztalt: az étteremhez egy városi farm is társulni fog, így a séf a farmtól a villáig átlát majd mindent. Így a fenntarthatóság ténylegesen a központba kerül.

A séf, René Redzepi korszakalkotó elgondolással új hagyományokat teremt, amelynek globális hatása lehet
Galéria: Fedezzük fel Skandinávia ízeit!
Fotó: Lisa Maree Williams / Getty Images Hungary

Ha már Dániában járunk, akkor merüljünk el az utcakaják világában is, ahol sokféle szendvics és kolbász körül válogathatunk. Az úgynevezett Papír-szigeten Koppenhágában utcakajás standok tömegét találjuk, falatozás közben pedig az Operaházban és a főváros kikötőjében gyönyörködhetünk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek