Okosvárost építenek az oslói reptérre

A 4 millió négyzetméteres város energiaszükségletét teljes egészében megújuló energiaforrásokból fedezi majd, csak elektromos autók közlekedhetnek benne és 30 év alatt épül fel. A létesítményt a Haptic Architects és a Nordic–Office of Architecture építészirodák tervezték - írja a Turizmus Online.

Forrás: Haptic Architects

Az OAC a világ első energiapozitív reptéri városa lesz, amely nemcsak, hogy magának állítja elő a energiát, hanem a felesleget a környező épületeknek, közösségeknek és városoknak adja el. Mindez mintaprojektként szolgál majd a technológiai vezérlésű okosvárosok számára, amelyben vezető nélküli elektromos autók járnak és okostechnológiák gondoskodnak a közlekedésről, szállításról, a hulladékgazdálkodásról és a biztonságról is. Mivel a norvégok sport- és szabadtéri tevékenységek iránti szenvedélye legendás, ezért az okosváros egy része szabadidős fellegvár lesz hatalmas parkkal és számos szolgáltatással.

Forrás: Haptic Architects

Az autómentes városközpont tervezői azt ígérik, hogy mindig 5 percre lesz az ember a legközelebbi közösségi közlekedési megállótól. Az ott dolgozók jobb közérzetét kiterjedt zöld területek szolgálják majd, a munkavállalók száma pedig a jelenlegi 22 ezerről 2050-re várhatóan 40 ezerre növekszik majd. A fejlesztés első fázisa jövő év végén indulhat el, az első épület 2022-ben készülhet el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek