Mitől élhető egy főváros? Oslóban tudják!

  Lepusztult ipartelepből megújuló energiával működő, menő városrészt alakítanak ki, egymást érik a kulturális intézmények és programok, még az operaház is közösségi térként működik - csak pár példa, ami miatt úgy látjuk, hogy Oslóban tudják, mitől élhető egy főváros. Ismerje meg velünk!

  Idén nem kényeztetett el minket a naptár hosszú hétvégékkel, de aki szereti a pár napos városlátogatós programokat, úgyis kivesz egy-két napot valamelyik hétvégéjéhez, és úgy indul felfedezni új városokat. Ősszel érdemes a Travelót figyelni, mert a legnépszerűbb célpontok mellett adunk tippeket haladó városlátogatóknak is – a sort Oslóval kezdjük.

   

  Oslo tökéletes úti cél egy hosszú hétvégére
  Galéria: Oslo, az élhető főváros
  Fotó: ullstein bild / Getty Images Hungary

  Oslo nem tartozik a leggyakoribb városlátogatós célpontok közé, pedig jó árakon lehet ide is fapados jegyeket kifogni Budapestről. Nyáron kifejezetten kellemes a klímája, tavasszal és ősszel sok múlik a szerencsén is, télen pedig érvényes a helyi mondás arról, hogy nincs rossz idő, csak rossz öltözet.

  Norvégiában a többi skandináv országhoz hasonlóan magas árszínvonallal kell számolni, ez is elrettentő lehet egy-egy hosszú hétvége tervezésekor, de tapasztalatunk szerint lehet szállást találni annyiért, mint dél-európai nagyvárosok hasonló kategóriás hoteljeiben. A jelentős különbség az éttermi étkezéseknél köszön leginkább be. Oslo pedig megéri még azt is, hogy pár napig hideg élelmen legyünk.

  Travelo tipp: hogyan úszhatjuk meg legolcsóbban?
  A 24, 48 vagy 72 órára megvásárolható Oslo Pass segítségével nagyon sokat tudunk spórolni a múzeumbelépőkön, parkoláson, uszodabelépőkön és a tömegközlekedésen. Mehetünk vele városismereti sétára, és egy fjordot átszelő kompra is felszállhatunk vele. Több helyi étteremben, vidámparkban, kerékpár- és sífelszerelés bérlésénél pedig kedvezményeket adnak az bérlet érvényességi ideje alatt. A legjobb az egészben, hogy az Oslo Pass applikáció segítségével a telefonra is letölthetjük, nem kell érte sehol sorban állni. Ha appon keresztül használja a bérletet, arra vigyázzon, hogy ne aktiválja a bérletét addig, míg el nem kezdi használni valóban. Ha több napra vált bérletet, minden reggel be kell frissíteni a QR-kódját az appban, ehhez szükség van netre, pl. a szálláshely wifijén meg tudja tenni. Utána offline üzemmódban is használható ez a praktikus applikáció.

   

  Kezdjék a felfedezést az operánál

   

  Ne ijedjenek meg, nem azt javasoljuk, hogy ahogy megérkeztek, üljenek is be egy előadásra. Az oslói operaház, a Den Norske Opera & Ballett épületét úgy alkották meg, hogy körülötte minden közösségi térként szolgáljon: az operaház tetejéről turisták tucatjai élvezik a kilátást Oslo fjordjára, a benne elhelyezkedő kis szigetekre, a másik irányban pedig a nyüzsgő városra. Az épület előtt hosszan lejt a tér a fjord vize felé, itt főleg helyiek ülnek, sokan jönnek ki ide napos ebédidőben megenni egy doboz szusit, vagy egy szendvicset. Innen indul több társaság turistahajója is az Oslo-fjord felfedezésére, és a főpályaudvart is itt találjuk.

   

  Az Operaházat legalább kívülről meg kell nézni
  Galéria: Oslo, az élhető főváros
  Fotó: Universal History Archive / Getty Images Hungary

  Tipp: Mivel vannak éjszakai járatok például Bergen és Oslo között, ahogy 2017 tavaszán elindul a Wizz Air bergeni járata, érdemes lesz összekötni a két várost, egyikbe érkezni, másikból hazarepülni.

   

  Bydgøy – Rendhagyó múzeumok félszigete

   

  Bydgøy egy elbűvölő lakóövezet stílusos, fehérre festett házakkal. Autóval egy nagyobb kerülővel, tömegközlekedési eszközként közlekedő kishajóval negyed óra alatt elérhető az oslói kikötőből, a városháza előtti térről.

  Nyáron a tengerparti strandja miatt is népszerű a helyiek és a turisták körében, az év többi évszakában inkább a változatos múzeumok miatt jönnek ide a látogatók. Itt található a Norsk Folkemuseum néprajzi múzeum, ahol hagyományos norvég lakó- és közösségi épületeket találunk, a Vikingskiphuset, ahol sok száz éves viking hajók maradványait állították ki, a Holocaustsenteret, a norvég holokauszt emlékközpont, a Frammuseet, amelyet a Fram nevű sarkkutató hajó tiszteletére hoztak létre, és a Norsk Maritimt Museum, a tengerhajózás múzeuma.

   

  Megelevenedik a vikingek világa (Vikingskiphuset)
  Galéria: Oslo, az élhető főváros
  Fotó: Dea / G. Sioen / Getty Images Hungary

  Kedvenc múzeumunk a félszigeten a Kon-Tiki lett. Itt Thor Heyerdahl-nak és legénységének állítanak emléket, akik 1947-ben egy hagyományos módszerekkel felépített tutajon szelték át a Csendes-óceánt. A tudományos világ akkor egy ideje már vitatkozott róla, hogy lehetséges-e az, hogy a dél-amerikai őslakosok leszármazottai lakják a polinéz szigeteket. Heyerdahl ráunt erre a meddő vitára (nem tudhatta, hogy később a DNS-tesztek majd értelmetlenné is teszik az ilyen vitákat) és toborzott egy legénységet, akikkel bebizonyította, hogy el lehet jutni Peruból a mai Francia Polinézia területére. Számos használati tárgyuk, naplóik, és egy 8000 könyvből álló könyvtár is megtalálható a Kon-Tiki múzeumban, és a legénység életútjáról is számos információt mutatnak be a kiállításon.

   

  A Nasjonalgallerietben szokatlan elrendezésben láthatók a képek
  Galéria: Oslo, az élhető főváros
  Fotó: JTB Photo / Getty Images Hungary

   

  Inkább hagyományos művészeti múzeumot keres?

   

  A Nasjonalgalleriet művészeti galériában nem fog csalódni! Itt találja Munch Sikoly című alkotását is, számos norvég és nemzetközi festő képe mellett. A múzeum otthonos hangulatot áraszt, viszonylag kis méretű termei vannak, és egészen szokatlan elrendezésben is felpakolnak képeket a falakra. Nincs nagy gyűjteményük, de azt úgy mutatják be, hogy azok a látogatók, akik eddig hadilábon álltak a művészeti korszakok beazonosításával, innen heuréka-élménnyel távozhatnak. Ugyanis, egészen egyértelmű példákon keresztül mutat be a múzeum egy-egy korszakot vagy stílust.

  Különleges időszakos kiállításokkal várják a látogatókat a Nobels Fredssenterben, a Nobel-békedíj múzeumában. Az állandó kiállítás is informatív és elgondolkodtató, de különösen alaposan megismerhetjük egy-egy díjazott korát, dilemmáit, konfliktusait, motivációit az aktuális időszakos kiállításon, ami mindig a földszinti termekben kap helyet, ezért ne hagyják ki ezt, ha itt járnak! A Nobel-békedíjakat a szomszédos Radhusban, az oslói városháza vörös téglás épületében adják át minden évben.

   

  Vigeland – Az életszagú szoborpark

   

  A Frogner városrészben található negyvenöt hektáros közpark a világ legnagyobb olyan szoborparkja, ahol egyetlen művésztől származnak a kihelyezett művek. A Frogner név az itt eredetileg elterülő majorságtól ered. A majorság főépülete még mindig megtalálható a park bejáratánál, jelenleg a városi múzeum gyűjteménye kap helyet benne. A Frogner majorságból később városrész lett, de a Vigeland parknak köszönhetően a város legnagyobb zöldterületét még mindig ez a negyed mondhatja magáénak.

  Gustav Vigeland norvég szobrász volt, ő tervezte a Nobel békedíjjal járó medált is. A Frogner parkban található 212 bronz és gránit szobrot a húszas évektől 1943-as haláláig készítette el.

  Ha ide ellátogat, hagyja a bejárati kapunál a szobrokkal kapcsolatos elvárásait. Itt ugyanis nem romantikus alkotásokat, historizáló, tógás alakokat fog látni, hanem nagyon is életszerű helyzetekbe helyezett alakokat, a 20-as és 30-as évek stílusában. Láthat itt birkózó párt, a rajta csüngő gyerekektől szabadulni próbáló szülőt, és egyéb elgondolkodtató, dinamikus alkotásokat. A legnagyobb, Monolit névre keresztelt szobor egy olyan oszlop, amelyen 121 alak küzd azért, hogy ő jusson elsőként az oszlop csúcsára.

   

  Vigeland, a különleges szobrok 45 hektáros parkja
  Galéria: Oslo, az élhető főváros
  Fotó: rune hellestad / Getty Images Hungary

  A Frogner park az egyik legnépszerűbb látványosság Oslóban, évente több mint egymillió turista keresi fel. Egész évben nyitva tart. A városközpontból busszal és metróval is megközelíthető.

   

  Vulcan – Az ipari negyedből lett menő városrész

   

  Oslo Akerselva patakjának partján a régi gyárépületekből és raktárakból egy menő, modern városrészt alakítottak ki. A megújuló energiával működő, innovatív negyedben lakásokat, irodákat és iskolát alakítottak ki.

  Itt található az első oslói ételcsarnok is, a Mathallen is, ahol több mint harminc kávézó, kisbolt és étterem kapott helyet. A szakácsok itt elsősorban norvég kistermelők áruiból dolgoznak, és a boltokban is főleg ilyen élelmiszereket vehetünk.

  Hosszú hétvégét tervez? Mit szól ezekhez a városokhoz?

  A colmari kiruccanásunkról szóló beszámolót itt találja, Bristolról és Bath-ról pedig itt írtunk.


  Kattintson, ha Berlin vagy Salzburg az úti cél!


  Melegebb helyekre vágyik? A travelo.hu-n megtalálja Dubaj, a Francia Riviéra, Lisszabon kihagyhatatlan látnivalóit, itt pedig egy szuper belföldi tippet talál!

   

  Újabb cikkünk ebben a témában:

   

  A világörökség, ahová csak túlméretezett papucsban bukdácsolva juthat be 
  A világ egyik leggyönyörűbb könyvtárába csak úgy léphetünk be, ha a cipőnkre ráveszünk egy speciális papucsot, hogy biztosan ne sértsük fel a terem padlóintarziáit. A svájci St. Gallen világörökségi helyszínekkel, hangulatos óvárossal, csodás kilátással és ízletes alpesi sajtokkal kápráztatja el látogatóit.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!