Ez Horvátország 11 legszebb strandja

Fehér kavics-szőnyeggel borított, sziklakapun keresztül megközelíthető, 30 méter magas vízeséssel felszerelt vagy dinoszauruszok lábnyomait őrző - ez csak néhány, strandolásra is alkalmas partszakasz azok közül, amelyeket az amerikai CNN gyűjtött össze Horvátországban. Önnek melyik a kedvence?

Épp a napokban írtunk arról, hogy idén nyáron még a korábbi éveknél is több turista özönlik Horvátországba, pedig a horvátok minden nyáron gondoskodnak az autópályadíjak emeléséről. Csak az elmúlt hétvégén - még a viharos időjárás ellenére is - mintegy fél millióan érkeztek a horvát tengerpart valamely részére. Persze az ország legszebb üdülőhelyei ettől függetlenül még ugyanúgy lenyűgöznek mindenkit, tegnap például az amerikai CNN írt olvasóinak a legszebb horvát strandokról. Mutatjuk a listájukat:

Stiniva-öböl, gyöngyszem a Vis-szigeten

A természetes mészkő-aréna a sziklafalaival, fehér kavics-szőnyegével és a tengerre nyíló, sziklakapujával ígér különleges kikapcsolódást. 2016-ban Európa legszebb strandjának választották, azóta számos, nyugalmat és csendet kereső turista utazik ide. Az öblöt a szárazföldtől 44 km-re találja, Splittől mintegy 2,5 órás hajóútnyira. Stiniva történelmi érdekessége, hogy a második világháborúban ez volt a térségben harcoló britek rejtekhelye – írja az amerikai lap.

Visi tengerpartForrás: Wikipédia / készítette: Jadvinia

Bršeč – közel van, mégis kevés magyar fordul meg itt

Ha a hozzánk közel található Isztriai-félszigeten nyaral, érdemes ellátogatni a történelmi város, Bršeč strandjára is. Ez Horvátország egyik legkisebb strandja, ezért sokan még nem fedezték fel, pedig egyedülálló kilátást nyújt a Kvarner-öbölre és a Cres-szigetekre – hívja fel a figyelmet a CNN.

Bršeč festői tengerpartjaForrás: wikipédia / készítette: Készítette: Fritz Geller-Grimm

Kamenjak félsziget

A félsziget Pulától 10 kilométerre délre fekszik, ez az Isztriai-félsziget legdélebbi nyúlványa. Itt találja Horvátország legizgalmasabb strandját, amelynek közelében egyrészt delfinekkel, másrészt szárazföldi szakaszán akár még dinoszaurusz lábnyomokkal is találkozhat.

A Kamenjak Nemzeti Parkban például több mint 100 darab, 70 millió éves dinoszaurusz lábnyomot találtak. A mészkőben hagyott lábnyomaikat ma is megnézheti a Dinoszaurusz Parkban.

Oprna, a legszebb vadregényes strand a Krk-szigeten

Krk-szigeten számtalan lenyűgöző strand található, a CNN szerint azonban Oprna a legszebb. Ide búvárszemüveget is érdemes magunkkal vinni, hiszen a víz alatt izgalmas élővilág várja a merülőket. Mivel nehezen megközelíthető, ezért viszonylag kevesen vannak a strandon. Aki azonban csendre, nyugalomra és gyönyörű kilátásra vágyik, annak kiváló választás lehet.

Mali Bok-part, a búvárok kedvence

A Cres-szigeten található Mali Brok-part közelében számos búvárközpont található. Amennyiben nem csak a víz alatt tervezi tölteni az idejét, ajánlatos napernyőt vinni magával – így talán nem fogja leégett bőrrel zárni a kirándulást. A sziklás part hátránya, hogy szinte sehol nem lehet árnyékos helyet találni.

Cres-sziget madártávlatbólForrás: wikipédia / készítette: Sl-Ziga

Zlatni Rat, Brač – ahol „szerencse köveket" gyűjthet

Brač, Horvátország leggyakrabban fotózott szigete. A tengerbe nyúló, Aranyszarvnak is nevezett kis félszigetet olyan apró kavics borítja, hogy a lábunk alatt szinte puha homoknak érezhetjük. A nyúlvány érdekessége, hogy kiterjedése a széltől függően változik. Nézze meg ebben az egyperces videóban, hogyan formálja át néhány nap alatt az orkán erejű szél ezt a partszakaszt!

A hely másik különlegessége, hogy a kavicsok között bujkáló toronycsiga házakat a helyiek „szerencse kőnek" nevezik és gyűjtik.

Punta Rata, Brela – a családok kedvence

A Punta Rata strand az egyik legjobb választás lehet, ha gyerekekkel indul nyaralni. A strandon napozó ágyak és zuhanyozó-fülkék várják. Akár kerékpárt is kölcsönözhet, és két keréken fedezheti fel Brela partját családjával.

Brela strandjaForrás: Brela Facebook / Ljudevit Blagec

Nugal, Makarska – ha vízesést szeretne látni, ide menjen nyaralni!

Ez a strand ugyanis a 30 méter magasról lezúduló vízeséséről híres. A Biokovo-hegység a Makarska-Riviéra mögött tör az egekbe - ez adja meg a Nugal strand panorámás hátterét. A környező fenyvesek pedig csak tovább fokozzák a térség természeti szépségét. Nem messze a parttól, túrázásra is van lehetőség.

Nugal strandForrás: Tengilorg / Wikipédia

Sunj, Lopud – ahol nincs autós forgalom

A sziget érdekessége, hogy nincs rajta gépkocsi forgalom, így legfeljebb csak golfkocsikkal közlekedhet. Persze választhatja a gyaloglást vagy a kerékpározást is, de ez esetben meredek emelkedőkkel kell megküzdenie! A környék számos romos kolostort, villát és palotát rejteget – ezek a sziget középkori fénykorát idézik fel.

Sveti Jakov, Dubrovnik – a Trónok harca képkockái élőben

Dubrovnik különösen izgalmas lehet a Trónok harca sorozat rajongóinak. A jelenetek színhelyeit élőben bejárni valóságos élmény. A Sveti Jakov strand Dubrovniktól 20 percre van, ahol csendes, árnyékos és nyugodt üdülőhelyet talál.

Betina, Dubrovnik

Utolsóként egy barlangstrandot javasol a CNN, amelyet csak hajóval lehet megközelíteni. Ha azonban itt jár, a naplementét a lap szerzője szerint mindenképp a Giardino bárból, egy koktél iszogatása közben érdemes megnézni. Ugyanakkor a közeli ötcsillagos Villa Dubrovnik hátsó teraszán is kiváló kilátást talál a tengerre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek