Június közepétől drágábban juthatunk le a horvát tengerpartra

Az idén nyáron is drágulnak a horvát autópályadíjak: június 15-től szeptember 14-ig tíz százalékkal magasabb, szezonális árat kell fizetni az autópályák használatáért - írja a Turizmus.com a horvát autópályákat kezelő vállalat (HAC) közleménye alapján.

A Zágráb-Split közötti autópályaszakasz díja 200 kunára (8690 forint) emelkedik. A Zágráb-Rijeka útszakaszon 77 kunát (3345 forint) kell fizetni. A magyar határtól a Zágrábig tartó autópályán 47 kuna (2042 forint) a jegy ára.

Rabac, a turisták kedvéért felhúzott strand-paradicsomForrás: Travelo

Aki az ország keleti feléből utazik az Adriai-tengerre és Udvarnál vagy Drávaszabolcsnál lépi át a határt, valamint Eszéknél hajt fel az autópályára, az Zágrábig 135 kunát (5865 forint) fog fizetni. Az autópályadíjak euróban is fizethetők, a visszajáró összeget azonban horvát kunában fizetik ki.
Kedvezményt kaphatnak azok az autósok, akik rendelkeznek elektronikus ENC-készülékkel, ennek használata 21,7 százalékos engedményre jogosít. A készülékről korábban itt  írtunk.

A szezonális díjak modelljét tavaly vezette be Horvátország a nyári, három hónapos időszakra, amikor megnő a forgalom az autópályákon az idegenforgalmi idény miatt. Az intézkedés a horvát kormány tavaly elfogadott, az autópálya-kezelő vállalatok átszervezésére irányuló reformtervezetének része. A HAC egész éves bevétele 40 százalékára tesz szert a nyári hónapokban, a forgalom egyes útszakaszon ilyenkor a háromszorosára növekszik az év többi időszakához viszonyítva.

A Portfolio.hu pedig arról ír, hogy mivel a kuna is egy év alatt 4%-kal drágult történelmi csúcsra a forinttal szemben, így jóval drágábbra jön ki egy autós családi nyaralás Horvátországban. A lap ezért a horvát tengerpart helyett például egyenesen a repülős török utakat ajánlja, cikkében az árak szempontjából hasonlítja össze a két népszerű nyaralási célpontot. Persze, itt mi is tudunk mutatni egy fotókkal megtámogatott élménybeszámolót, amiből egyből kiderül, hogy miért imádják a turisták a török riviérát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek