Hét tavaszi citybreak tipp, ha külföldön hosszúhétvégézne

A fapados járatok gazdagságának hála, tényleg nem könnyű dönteni, hova utazzunk el egy-egy hosszú hétvégére. Nekünk most sikerült leszűkítenünk úgy a kört, hogy legyen benne napfényes tengerpart, kultúra, tavaszi virágles, lanovkázás, hajókázás és kerékpározás, sőt, még várbörtönbeli borzongás is. 

Szentpétervár

2017 ősze óta utazhat közvetlen járattal Budapestről Szentpétervárra, úgyhogy ha a tél eddig elriasztotta volna, most érdemes gépre pattanni. Szerencsére mi már jártunk a városban, ahol megtudhatja, milyen fontos munkát végez egy macskabrigád, és milyen bizarr kiállítások is vannak. És mivel nemrég újraindították a száz éve leállított órát az Ermitázsban, ezért azt ajánljuk, hogy ennek meglátogatását semmiképp ne hagyja ki.

A Néva folyó SzentpétervárottForrás: Flickr.com

A Paloták városának vagy Oroszország Velencéjének becézett várost egyébként egy romantikus hajókázás keretében is felfedezheti. A viszonylag fiatal várost Nagy Péter cár alapította 1703-ban, építészete épp ezért nagyon egységes. Ha azonban a programtervezés során már úgy érzi, elveszik a rengeteg potenciális látnivaló között, akkor kattintson erre a cikkünkre, amelyből megtudhatja, melyek azok a helyek, amiket mindenképp érdemes útba ejteni.

Travelo-tipp:

Szentpétervár időjárása elég szeszélyes - egyből száznyolcvan fokot vesz, amint megváltozik a szélirány. Ezért igyekezzen rétegesen öltözködni, és ne feledkezzen meg a gumicsizmáról sem!

Áprilisban már javában dúl itt is a tavasz, a város gyorsan új életre kel, bár májusig még előfordulhat csípősebb időjárás. Ha tűzijátékot és parádékat akar látni, május 1. és 9. között érkezzen - ilyenkor, a két nemzeti ünnep (május 9-e a Győzelem napja) között alig dolgoznak az emberek, csak az ünnepléssel vannak elfoglalva.

Brüsszel

Brüsszelt ajánlottuk már, ha gyerekekkel szeretne egy klassz helyre menni, de nélkülük is fel fogja itt találni magát. Kizárt például, hogy a Képregénymúzeum ne hozná ki önből is gyerekkori énjét a Hupikék Törpikék és Tintin láttán. Egy biztos: ne jöjjön, ha diétázik, mert itt a csapból is sült krumpli, kagyló és sör folyik!

A város főterén, a Grand Place-on található a 15. századi Városháza, és további hat pompás építészeti műremek, melyek régen az egyes céhek székházai voltak. A tér minden időszakban más arcát mutatja, néha virágvásár is van délelőtt, és éjjel is érdemes ellátogatni ide. Az Old England épülete szintén olyasmi, amit nem szabad kihagyni: a 19. században áruházként kezdte pályafutását, most viszont egy hatalmas, kétezer hangszert felvonultató gyűjteményt mondhat magáénak, melyek közül sokat meg is szólaltatnak. Ha kinézelődte magát, irány a tetőterasz: az egyik legszebb brüsszeli panorámát élvezheti erről a helyről.

Travelo-tipp:
Sok más városban, így Brüsszelben is kapható városkártya, amely kezdvezményt vagy ingyenes belépést ad múzeumokba, és sok egyéb látnivalókhoz. Brüsszel esetében ráadásul a kártya felmutatójának nem kell sorban állnia a kiemelt helyeken. Javasoljuk, hogy indulás előtt tájékozódjon az adott helyen kínált kártyáról, és számolja át, megéri-e megvenni érkezéskor. Ha arra kíváncsi, milyen helyeket látogathat kártya nélkül is ingyen, olvassa el itt korábbi gyűjtésünket.

Természetesen megkerülhetetlen látnivaló a Manneken Pis, azaz a pisilő kisfiú szobra is, melynek ruháit a városi múzeumban állítják ki. A közel ezer darabos kollekcióból 133-at mutatnak itt be, többek között magyar népviseleteket is.

Ha pedig már kitört a tavasz, irány a Nemzeti Botanikus Kert. A régi kastély körül találhatóak például a világ legnagyobb vízililiomai, és legnagyobb üvegháza is, káprázatos növényfajokkal. Ha jókor érkezik, magnóliafák és cseresznyefák bontogatják majd szirmaikat.

Színes házikók KoppenhágábanForrás: Flickr.com

Koppenhága

A tavasz igazán azokban a városokban a legklasszabb, ahol hosszú és/vagy nagyon kemény tél után vannak a lakosok. Nincs ez másként Koppenhágában sem, ami a bringások igazi mekkája – itt a helyiek még fagyban is drótszamárra pattannak.

Amikor végre vége a télnek, a koppenhágaiak kitódulnak az utcákra, hogy a kávézók elé kitett székeken múlassák az időt. Szerencsére parkok is akadnak bőven a városban, melyeket természetesen a turistának is két keréken illik felfedezni. A Parkmuseerne, azaz múzeumok parkja olyan attrakció, melyben hat múzeum található: ezek együttesen évi egymillió látogatót vonzanak, míg a köztük található parknak évi hárommillió vendége van. Ez azért már valami! Többek között természettudományok, művészetek, geológia, filmművészet és a királyi Rosenborg kastély várja itt a látogatókat.

Travelo-tipp:
Fedezze fel Koppenhágát hajóskapitányként! A napelemes GoBoat csónakok mindössze 5 kilométeres óránkénti sebességgel csordogálnak a város vizein, és gyakorlatilag bárhová eljuhat velük. Összesen nyolcan férnek el rajtuk, és a csónakok közepén egy piknikasztal is található! További részleteket itt talál.

A dánok imádják a vidámparkokat is, ezért nem véletlen, hogy a fővárostól északra található a világ legrégibb üzemelő élményparkja, a Bakken, melyet – kapaszkodjon meg – 1583-ban alapítottak! Ha azonban nem akarja elhagyni Koppenhágát, akkor a szintén legendás Tivoliban a helye, amely még csak 1843 óta fogadja a látogatókat, de megihlette többek között Hans Christian Andersent is. A nosztalgiajátékokon túl itt van a Vertigo is, amely 2014-ben Európa legjobb hullámvasútja lett, és száz kilométeres óránkénti sebességgel lobogtatja a szórakozni vágyók haját.

Edinburgh

A közelmúltban kétszer is hírt adtunk Skócia legnépszerűbb városáról, egyrészt azért, mert egy lélegzetelállító hidat adtak itt át, másrészt azért, mert a helyieknek kezd elege lenni a turistákból. Ellentmondásnak tűnik, hogy épp most buzdítjuk arra olvasóinkat, hogy fedezzék fel ezt a történelemmel gazdagon átitatott várost, de mégsem az! A tömeg ugyanis főleg a nyári hónapokban, akkor is elsősorban az egymáshoz időben túl közel szervezett fesztiválok idején áramlik ide.

Edinburgh-i utcaképForrás: Flickr.com

Tavasszal azonban más a helyzet. A közismerten esős, nyirkos Skóciában ezek a hónapok a legszárazabbak, áprilisban például a napsütéses órák száma megegyezik a nyári átlaggal. A parkokban és kertekben virágözön várja a látogatót, a The Meadows parkban virágzó cseresznyefák között sétálhat, a Királyi Botanikus Kertben pedig a tavasz összes virága felvonul. A várból minden nap délután 1-kor díszlövést adnak le.

Ami pedig a látnivalókat illeti, hosszan sorolhatnánk. A kihalt vulkán tetejére épült várból például káprázatos a kilátás, és itt láthatja egyébként a skót koronaékszereket is. A helyi állatkertben pedig több mint ezer más állat mellett élnek az Egyesült Királyságban csak itt látható óriáspandák. De a város kitesz magáért borzongató látnivalókban is. Két helyen léphet be a látogató a katakombákba: a vár, illetve a Blair Street alatt. Előbbiben, a Mary King's Close-ban szinte megállt az idő a 17. század óta, az idegenvezető pedig szellemekről, gyilkosságokról, és az itt magukra hagyott leprásokról fog mesélni. A várbörtönben (Edinburgh Dungeon) pedig színészek és speciális effektek segítségével riogatják a látogatót, aki Skócia legismertebb gyilkosaival, a Burke és Hare duóval is szembetalálkozhat - kérdés, hogy elég bátor-e hozzá. Az 1835-ben nyitott Camera Obscura az illúziók világába vezet: itt akár ezüsttálcán is felkínálhatja saját fejét az utazótársainak!

Plusz két tipp:

Április 1. és 16. között interaktív Tudományos Fesztivál csalogatja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt, május 26. és június 3. között pedig az Edinburgh-i Nemzetközi Gyermekfesztivál várja színes programokkal a látogatókat.

Tel-Aviv

Tel-Avivot nem véletlenül ajánljuk, hiszen ide nem csak Budapestről, hanem Debrecenből is van járat
Korábban már megírtuk, hogy ebben az izraeli városban elsősorban strandolni jó, és mivel inkább nyári úti cél, így tavasszal nem kell sok más turista sarkát taposnia. Erről a városról is azt tartják, hogy sosem alszik, és Las Vegas-hoz hasonlóan napi 24 órában kínál nyitva tartó bárokat és szórakozási lehetőséget. A Tel-Aviv szókapcsolat egyébként Tavaszi dombot jelent (a „tel" régészeti szempontból érdekes dombot jelent, azaz több civilizáció egymásra rakódott, mára elfeledett rétegét).

Tel-Aviv „Fehér városnak" nevezett része az UNESCO világörökség része, az 1920-as években épült Bauhaus-stílusú házai miatt. Lekerekített sarkokkal rendelkező fehér épületek, lapostetők, oszlopok és „lázmérő" ablakok jellemzik a környéket. Mellette található a híres Carmel szuk, vagyis bazár, ahol tényleg szájtátós portékát kínálnak minden kanyarban, illetve az Allenby piac, ahol a keskeny ösvények két oldalán sálakat, ékszereket és asztalterítőket árulnak. A friss halakon és egzotikus fűszereken túl ne lepődjön meg, ha grépfrút méretű gránátalmákat és egyéb különlegességeket lát.

Kellemes órák a Hayarkon Parkban, Tel-AvivbanForrás: Flickr.com

A város strandján az év nyolc hónapján pezseg az élet, de tavasszal azért még kicsit hideg lehet a tenger. Viszont megismerkedhet itt a matkot nevű játékkal, mely a pingpong és tenisz házasságából született - még a meccseket nézni is szórakoztató látványosság. Ha fürdésre nincs lehetőség, több park is hívogat: reggelente érdemes a városközpontban található Kikar Rabinban múlatni az időt, ahol egy ökológiai tó körül üldögélnek sokan a könyveikkel. Délután pedig a Hayarkon parkban, ahonnan vízibicikliről bámulhatja a tel-avivi felhőkarcolókat a távolban. De van lehetőség sziklamászásra és izraeli táncok gyakorlására is. A legjobb kávézókat és éttermeket a part mentén hosszan futó, árnyas Rotschild sétányon találja, de ugyanitt a fák alatt elhelyezett padokon is nagyszerű ücsörögni és nézni a sétálókat.

Grúzia

A Grúziába induló fapados járatoknak hála már évek óta adott a lehetőség, hogy kiugorjon akár csak egy hosszú hétvégére is. Ha eddig nem tette volna, akkor most irány Tbiliszi! Grúziában nincs csúcsszezon és holtszezon, bármikor érdemes felkeresni. Időjárás szempontjából talán a tavasz a legszerencsésebb választás, amikor már kellemes a hőmérséklet - de esernyővel akkor is készüljön! A főváros magával ragadó hangulatára szánjon elég időt, bár belvárosa könnyen és gyorsan felfedezhető. A szállás, étkezés és közlekedés olcsóbb itt, mint nálunk, úgyhogy nyugodtan dőzsölhet is. Cikkünkben számos ötletet adunk a városi séta útvonalához is. A grúz lakomák mellett érdemes a borokat is kóstolgatni, hiszen úgy tartják, hogy ebben az országban van a világ legősibb bortermelő régiója.

Hajmeresztő utazás Tbilisziben, a lanovkávalForrás: Flickr.com

Hogy mire számíthat még? Az 50-es évek szocreál építészeti gyöngyszemei között megbúvó ősi ortodox templomokra, fürdőkre, és helyenként egészen elképesztő kilátásra. Külön műsorszám a lanovka, mellyel a Narikala erődhöz kapaszkodhatunk fel. Egy másik dombot pedig már egy siklóval vehet be, a tetején található vidámpark óriáskerekéről még szebb a város. Az itt töltött hosszú hétvégébe az is belefér majd, hogy felkeresse a régi fővárost, Mtskhetát Tbiliszitől csupán 70 kilométerre, ahol az UNESCO világörökség listáján szereplő két templom, a Szvetichoveli katedrális és a Dzsvari templom is található. Utóbbihoz is megéri felkapaszkodni – akár a nem különösebben drága taxival –, olyan szép a panoráma.

Bari

Ha áprilisban már 18-20 fokban szeretne a tengerparton korzózni, az olasz csizma déli sarkát ajánljuk. Egy őszi válogatásunkban már javasoltuk Barit, Puglia megye székhelyét, amely Dél-Olaszország – Nápoly után – második legnagyobb városa. Nem mai település: illír, római, majd bizánci alapokra épült. A történelme szerint 1087. május 9-én itáliai kereskedők abban a hitben, hogy védőszentjük, Szent Miklós elpártolt tőlük, kalózokkal elraboltatták Myrából a szent csontjait, és ezeket a városba hozták. A törökök és olaszok most is vitáznak a csontok visszaszállításáról, de a Vatikán Barit támogatja. A városban a szentet azóta a hajó érkezése napján, május 9-én is ünneplik. Az ereklyék elhelyezésére építették fel a 12. században a San Nicola-bazilikát, amely a román kori építészet egyik legszebb alkotása.

Bari egyik tipikus utcájaForrás: Flickr.com

Ugyanebből a korból maradt fenn kifogástalan állapotban Roger, a longobárd uralkodó kérésére építtetett Castello Svevo, melyhez a város fénykorában, a 16. századi aragóniai fennhatóság alatt saroktornyokat is adtak. A városban sétálva középkori házakat fotózhat, a kikötőben pedig nézheti, ahogy a halászok megérkeznek a napi fogással. Este kihagyhatatlan a séta a helyiekkel az egy kilométer hosszan elnyúló Lungomare Nazario Sauro promenádon, mely a kikötőt a Parco per Cani-val köti össze.

Travelo-tipp: egy emlékezetes étkezés
A nem túl fülbemászó nevű Paglionico Vini e Cucina 1870 óta szolgálja fel a helyiek kedvenc ételeit. Étlap nincs, krétával írják fel egy táblára minden nap, hogy mit lehet enni. A pugliai konyha remekei közül a tenger gyümölcsei viszik a prímet, és különösen finom a riso, patate e cozze (sütőben sült rizs, krumpli és kagyló egyvelege). A tulajdonos és pincérek brilliánsak, semmi faksznira ne számítson, pedig ez Bari legjobbnak tartott étterme.

Ha kirándulni szeretne a városból, az egyórányira fekvő Altamurában biztosan leesik az álla, mert szinte időutazásnak fog tűnni: középkori várfalai közvetlenül egy őskori, ismeretlen kultúra megalitjeire épültek, román stílusú katedrálisát pedig 1232-ben szentelték fel. A hely a történelmi városképen kívül a durumlisztből készült kenyeréről híres, mely Pane di Altamura néven Olaszország számtalan városában keresett árucikk. A városban minden április utolsó hétvégéjén háromnapos reneszánsz fesztivált tartanak, ez a Federicus. Ha pedig strandolni szeretne, szintén nincs messze Baritól Polignano a Mare városka, mely három különböző stranddal is büszkélkedhet, és amelyről itt írtunk részletesebben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek