Strandoljon ingyen Brüsszel közepén!

Brüsszel nem az olcsóságáról híres. Néhány önkéntes idegenvezető szerint azonban a történelem az emberiség legjobb sztorija, amit annak is látnia kell, akinek erre nincs pénze. Így indulhatunk útnak szervezett túrán vagy egyénileg, juthatunk be a Királyi Palotába, a lekerített gyönyörű parkokba és az Európai Parlamentbe ingyen.

Alig tíz éve, hogy egy Chris Sandeman nevű fiatalember elhatározta, hogy Európát azokkal is megismerteti, akiknek büdzséje szűkös, de utazási, kulturális éhségük óriási. Ezért összeállt néhány egyetemi társával, akik hozzá hasonlóan vallják, hogy a világtörténelem az emberiség legjobb sztorija, amiről mindenkinek tudnia kell. Ezért ingyenes városnéző túrákat kezdett szervezni, amelyek olyan jól sikerültek, hogy neve mára egyet jelent a jól szervezett, inger-és élménygazdag városnézés lehetőségével. Weboldaluk szerint már 18 európai, közel-keleti és tengerentúli nagyvárosban szerveznek kétórás túrákat, amely során minden turista egy száraz tényektől és adalékanyagoktól mentes, élvezhető történelemóra aktív részese lehet.

Jó tudni
Brüsszel térképét, rajta a találkozási helyet, és a város főbb nevezetességeit, erről az oldalról tölthetjük le. Itt előre be is jelentkezhetünk a túrára, de megtehetjük azt is, hogy egyszerűen csak 11 óra előtt tíz perccel odamegyünk a Grand Place-ra, ahol a tornyos Városháza épülete előtt a piros pólós idegenvezetőnket kell megtalálnunk.

 

Mert a legjobb, ha a főtérről indulunk 

Persze a vezetett ingyenes sétáktól függetlenül egyedül is bejárhatjuk Brüsszelt. A Grand Place a város gyönyörű eklektikus főtere, amit a céhek különleges barokk épületei vesznek körbe. Ez a helyszíne a brüsszeli virágkarneválnak is, amelyet 1971 óta kétévente rendeznek meg, mindig valamilyen aktuális témát a virágok által megjelenítve. Sötétedés után még szebb a hang- és fényjátékoknak köszönhetően, és talán a Városháza emeleti erkélyéről lehet a legjobban fotózni, amelyhez néhány eurós belépőt kell váltani. Idén augusztus közepén tartják, amikor hatalmas élő virágszőnyeggel burkolják be a főteret. 

Kétévente augusztusban pedig virágszőnyeggel borítják be a Grand Place területét
Galéria: Brüsszel
Fotó: Ulrich Baumgarten / Europress / Getty

Mert ez az óvárosi tér az első dolog, amit egy Brüsszelbe utazónak látnia kell, és ennek megfelelően ezen a világörökségi helyszínen rengeteg magasba tartott karral fogunk találkozni. Mert ott jártunkkor is mindenki a hattyús házat vagy a gótikus Városháza 100 méter magas tornya tetején álló Szent Mihály arkangyalt akarta ideálisan beállított lencsevégre kapni. De a városvédő Szent Mihályról és egy női szentről, Guduláról elnevezett székesegyházba is ingyen jutottunk be, ahol 1999-ben még Fülöp belga koronaherceg és Matilda brabanti hercegné esküvőjét tartották. Áprilisban a templom egyes részei még épp felújítás alatt álltak, de méretei és díszítettsége kívülről és belülről is meggyőzött minket. 

Ahol a legszebb városkép készíthető 

Aztán ingyen juthatunk be a Királyi Palotába, legalábbis annak Tükörtermébe, a Trónterembe és a Nagy galériába júniustól szeptemberig, a hétfői napok kivételével. A hodály termeket kétszínű parketta, a falakat selyemtapéta és gyönyörű festmények borítják, a hatalmas belmagasságot lelógó óriás csillárok tompítják, és persze az ablakok is megkívánják az uralkodói lila brokátfüggönyöket. 

Galéria: BrüsszelFotó: Northfoto

Ha viszont körbejártuk a palotát, tegyünk az előtte lévő parkban (Parc de Bruxelles) is egy sétát, amely a város szívében lévő kevés zöld oázis legnagyobb darabja, a belga parlament és az Egyesült Államok nagykövetsége szomszédságában. Az egyes és az ötös számú metróval is elérhető parkban a nyári hétvégéken különböző rendezvényekat tartanak, és nemcsak a szökőkútját fényképezik sokan, de nyolcszögeletes kialakítású tavát, kétsorban ültetett hársfáit és különleges kerítését is. Innen pedig már csak néhány lépésnyire van a Művészetek hegye (Mont des Arts), ahol korábban a középkortól kezdve a brabanti hercegek palotája, majd a burgundi hercegek fényűző rezidenciája és világhírű könyvtára állt. Innen, az elképesztő mennyiségű kulturális értéket felhalmozó múzeumnegyed kis utcáiból nyílik az egyik legpompásabb kilátás a városra, fényképezőgépünk memóriatárhelyét erre a helyre is tartalékoljuk.

A Brüsszelben élők imádják a parkokat, van is néhány zöld placc a városban. Érdemes egyet sétálni a Parc du Cinquantenaire közparkban, amelynek gyönyörű diadalívét még a XIX. században kezdtek el építeni mintegy a kelet felől érkezők városkapujaként, miközben a park az ország függetlenségének 50. évfordulójára készült el 1880-ban. Geometrikus formára vágott sövények, egyenletes magasságú fűszálak, a pihenéshez padok és kisebb, színes virágültetvények választják le az embert a város szürke üzleti negyedétől. Esténként a többség a betondzsungelből ide szabadul, a parlament elé sörsátrak települnek ki. Ilyenkor a város minden feléről gyakornokok és főként a parlamentből érkező hivatalnokok serege hömpölyög erre, és ha fülelünk, számos európai nyelvből kaphatunk el hangfoszlányokat. 

Voksolhatunk az Európai Parlamentben 

És ha már szóba kerültek az öltönyösök - érdemes megnézni, hol és hogyan dolgoznak. Mert akit a politika nem is, de az EU központi törvényhozó szervének modern épülete mégiscsak érdekel, az ingyen járhatja be az Európai Parlament látogató központját, sőt, még a plenáris ülések vitáira is benézhet. A Parlamentáriumban például állandó és időszakos kiállításoknak adnak helyet, utóbbi június elejéig látogatható és az Európai választások 1979 óta címet kapta. Aki még ettől nem jönne lázba, annak megnyugtatására írjuk, hogy a kiállítás interaktív jellege senkit nem hagy majd unatkozni: játékok és multimédiás anyagok segítenek a témát feldolgozni, egy szavazóasztalon pedig még voksolni is lehet. 

Az Európai Parlament épülete
Galéria: Brüsszel
Fotó: Getty Images / Europress / Getty

Digitális, térhatású vetítés repíti a nézőt az európai parlamenti események sűrűjébe, egy érintőképernyős alkalmazás segítségével pedig választott képviselőinket ismerhetjük meg. De részt vehetünk egy virtuális európai körúton is, ahol kiderül, hogyan változott egy-egy ország azóta, hogy belépett az Unióba. A hangok alagútjában Európa különböző nyelvi örökségei kapcsán érhetnek minket különböző ingerek, a háromdimenziós, érintésre működő makettek segítségével pedig az Európai Parlament brüsszeli, strasbourgi és luxembourgi központjait fedezhetjük fel. Mindezt ingyen és magyarul, mert az EU mind a 24 hivatalos nyelvén elérhető a kiállítás, a gyerekeknek ráadásul külön, saját multimédiás, egyórás tárlatvezetést is tartanak. A nyitvatartásról és a részletekről itt érdemes tájékozódni.

Nincs ingyen, de megéri
Brüsszel Kártya (Brussel Card) - ingyen utazhatunk vele a tömegközlekedési eszközökön, ingyen látogathatunk vele 26 múzeumot és számos látnivalót, de éttermekben, üzletekben és városnéző túráknál is kedvezményre jogosít. A sokak által felkeresett Atomium belépőt 33 %-kal olcsóbban vehetjük meg, néhány bár vagy falatozó pedig ingyen italt ad a kártya felmutatójának. A kedvezmények listáját itt találja.
Ára: 24 órás: 9570 Ft/fő, 48 órás: 12870 Ft/fő, 72 órás: 15180 Ft/fő

 

Beach a belvárosban 

Brüsszel belvárosát pedig nemcsak élő virágszőnyeg, hanem egy komplett belvárosi homokos strand is várja nyaranként. Idén július 4. és augusztus 10. között a Brüsszel-Charleroi csatorna partján látogatható a Bruxelles les Bains, amelynek egy kilométer hosszú szakaszát az Északi-tenger partjáról hozatott három tonna homokkal töltik fel. A homokban több száz nyugágyat, bódékat, szökőkutakat, a koncertekhez pedig színpadokat állítanak fel, de helyet kapnak a petang pályák és a strand-röplabda hálók is. Ezzel az ingyenes rendezvénnyel szeretné elérni a város, hogy az egyébként bankokkal átszőtt, alapvetően ipari jellegű kerülete egy kicsit barátságosabb, kollektív üdülőövezetté változzon, legalább egy teljes hónapra.

 

Sültkrumpli automatából 

Persze ingyen étkezni Brüsszelben sem fogunk, de tény, hogy egy brüsszeli látogatás az gyümölcsös-tejszínes waffel nélkül pont annyira elképzelhetetlen, mint kagyló formájú csokoládé vagy egy adag sültkrumpli nélkül. Brüsszel belvárosában sétálva ugyanis minden harmadik hely gofrit, minden második pedig sültkrumplit árul, a maradék pedig leginkább csokoládébolt vagy söröző. Így aztán tényleg nem mondhatni, hogy alulkínálat lenne a legendás, majonézzel tálalt sültkrumpliból. Ha viszont egy alkalmazott helyett egy automata nyújtja át a ropogósra sült krumplinkat, máris izgalmasabbnak tűnik a tucat gyorséttermi kaja. 2,50 eurót kell beledobni, másfél perc alatt süti meg a krumplit, majonézt és kis villát is ad mellé.

Ha pedig arra kíváncsi, hogy mit lehet megnézni ingyen Bécsben, Londonban vagy Berlinben, kattintson a városok nevére!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek