Lélegzetelállító hidat adtak át Skóciában

Lélegzetelállító hidat adtak át Skóciában

Átadták a világ leghosszabb ferdekábeles szerkezetű hídját Skóciában, amely Nagy-Britannia legmagasabb ilyen jellegű építménye is egyben. A híd a skót főváros, Edinburgh tágabb környezetét köti össze Skócia északi vidékeivel a Firth of Forth folyó széles deltatorkolata felett. A Queensferry Crossing 2,7 kilométer hosszú, legmagasabb pontja dagály idején is 210 méter magasan ível át a vízfelszín felett. Ez azt jelenti, hogy a híd alatt 48 kétszintes londoni városi busz férne el egymásra rakva.

A szerkezet jellegzetessége, hogy a három pilonból kiinduló tartókábelek ferdén lefutva közvetlenül a hídtesthez csatlakoznak, vagyis nem hosszirányban futó főkábelekről ágaznak le függőlegesen - írja az MTI. A híd építése 2011-ben kezdődött; a munka legintenzívebb szakaszában tízezernél is többen dolgoztak rajta, összesen 35 ezer tonna acél és 150 ezer tonna beton felhasználásával. A beruházás átszámítva 450 milliárd forintba került, és a tervek szerint évente 24 millió jármű haladhat majd át rajta.

 

Fotó: Facebook

A hidat a brit uralkodó, a 91 esztendős II. Erzsébet királynő adta át hétfőn ünnepélyes keretek közt. A megnyitó ceremónia fénypontjaként a brit királyi légierő Red Arrows nevű, híres műrepülő századának egy egysége is átrepült, alatta pedig flottafelvonulást tartottak. Nézze csak meg, milyen fényekben pompázik a híd most!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek