Újraindították a 100 éve leállított órát az Ermitázsban

Újraindították a 100 éve leállított órát az Ermitázsban.

 A szentpétervári Ermitázs Kis ebédlőjében csütörtökön indították újra azt az órát, amelyet pontosan száz éve állítottak le, amikor letartóztatták az ideiglenes kormány tagjait. Az óra a mai naptól ismét működik - közölte az Ermitázs sajtószolgálata a TASZSZ hírügynökséggel.

1917. október 26-án éjjel két óra 10 perckor álltak meg az óramutatók, amikor a Téli palota Kis ebédlőjében a katonai-forradalmi tanács titkára egy csoport katonával és matrózzal letartóztatta a Kerenszkij vezette 1917-es ideiglenes kormány tagjait. Azóta az óra nem működött, és a mai napig ugyanazt az időt mutatta.

Az Ermitázs termeiben mintegy 50 öreg óra van, szinte valamennyit helyreállították az elmúlt években. A Kis ebédlő órája volt az egyetlen, amely a mai napig nem járt - közölte Mihail Piotrovszkij, az Ermitázs igazgatója.

Az októberi forradalom 100. évfordulója alkalmából az Ermitázs a Téli palota ostroma címmel indított programsorozatot. Szerdán a Rotondában kiállítás nyílt a forradalom sajtójáról, amely bemutatja a szovjet könyvkiadás létrejöttét is. Egy másik kiállítás arról mesél, milyen volt az Ermitázs 1917-ben, és mi történt az épületben a forradalom idején. Egy harmadik tárlat pedig a hatalmától megfosztott utolsó orosz cár, II. Miklós és hozzátartozói életét tárja a látogatók elé.

1917. november 7-én (a pravoszláv naptár szerint október 25-én) a petrográdi fegyveres felkeléssel a bolsevikok átvették a hatalmat, miután megszállták a város stratégiai pontjait és elfoglalták a Téli palotát, az ideiglenes kormány székhelyét. Még azon a napon Lenin elnökletével megalakult a Népbiztosok Tanácsa (kormány).

Lapozgassák végig szentpétervári galériánkat!
Galéria: Szentpétervár ősszel
(Fotó: Mark H. Milstein / Northfoto)

A Travelo szerkesztőségéből már többen is jártunk a cárok nyomában, képgalériánkat a városról itt nézegetheti végig, ha pedig arra kíváncsi, mennyi látnivaló fér bele egy szentpétervári hétvégébe, akkor kattintson ide! Ha azonban olyan úti tippek között is szívesen böngészne, amelyeket az útikönyvekben nem talál meg, akkor olvassa el itt kezdőknek és haladóknak szánt szentpétervári ajánlókat

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek