Múzeumba kerülnek a brüsszeli pisilő kisfiú szobor ruhái

  Múzeumba kerülnek a brüsszeli pisilő kisfiú szobor ruhái

   

  Kiállítás nyílik szombaton a belga főváros egy múzeumában azokból a ruhákból, amelyeket az évek során a Brüsszel egyik népszerű látványosságának számító Manneken Pis, a meztelenül pisilő kisfiút ábrázoló bronzszobor kapott - írja az MTI.

  A szökőkútba pisilő 61 centiméter magas bronzszobornak 965 darabos ruhatára van, ezek közül 133 látható majd a Garderobe Manneken Pis múzeumban. A ruhátlan kisfiú kapott már tűzoltó-, bányász-, méhész-, Miki egér-, Mikulás-, Drakula- és kínaisárkány-öltözéket is. A látogatókat a kisfiú dzsekis, farmeres óriási portréja hívogatja a múzeum külső falán.

  Fotó: Indafotó

  A szobor gardróbja évente 15-20 új ruhával gazdagodik, nagyjából az év 130 napján látható felöltözve. Azt azonban szigorú szabályok határozzák meg, hogy mit viselhet: sem politikai, sem vallási üzenete nem lehet a ruháinak, és reklámcélokat sem szolgálhatnak a darabok. A múzeumban különböző témák szerint csoportosították a ruhatárát, és a látogatók fel is öltöztethetnek egy Manneken Pis-modellt.

  A bronzszobrot 1619-ben Hieronimus Duquesnoy brüsszeli szobrász készítette, a legendák egyike szerint emléket állítva egy kisfiúnak, aki ily módon oltotta el a Brüsszel ostromlói által gyújtott tüzet. A szoborról számtalan másolat készült, köztük a belga főváros központjában lévő, naponta turisták százai által fotózott példány. Az eredeti szobrot, amely a városi múzeum gyűjteményében szerepel, többször megrongálták és ellopták, például 1817-ben is.

  A kiállítás megnyitására Manneken Pis ismét új ruhát kap: egy középkori városi jelmezt. 2011-ben, Magyarország európai uniós elnöksége idején többször is magyaros ruhákba öltöztették a kisfiút, huszárruhát és matyó népviseletet is kapott, 2012-ben pedig székely nemzeti viseletbe öltöztették.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!