Ezt a 9 különleges, idén nyíló múzeumot látnod kell!

A múzeumlátogatás unalmas? Rácáfolunk erre a régi, rosszul berögzült állításra! 9 olyan izgalmas, 2024-ben (újra)nyíló múzeumot mutatunk be, amelyeket vétek lenne kihagyni, ha az adott országban jársz. Norvégiától Új-Zélandig, Japánon át Egyiptomig megmutatjuk, mely múzeumokat érdemes idén felvenned az utazási bakancslistádra.

A múzeumok rengeteg izgalmat tartogatnak világszerteForrás: Ttatty/Shutterstock

Norvégia: Kunstsilo Északi Művészeti Múzeum, Kristiansand

2024. május 11-én a Norvégia déli partján fekvő Kristiansandban megnyílik a Kunstsilo, egy egyedülálló művészeti múzeum egy teljesen felújított gabonasilóban! Az első, Észak szenvedélyei című kiállítás a 20. századi északi művészetére összpontosít, és az úgynevezett Tangen-gyűjtemény 700 művét foglalja magában.

A Kuntsilo Múzeum festői környezetben, a városközpont előtt fekvő Odderøya-szigeten található, és a kiállításon kívül múzeumi boltot, kávézót és tetőtéri bárt is magában foglal. Május 13-tól minden nap nyitva tart, a pontos időpontokról a múzeum weboldalán tájékozódhatsz.

Nem ez az egyetlen különleges múzeum Norvégiában, nemrég írtunk a világ legnagyobb viking múzeumáról, ám az Oslóban található, jelenleg felújítás alatt álló múzeum megnyitójára még várnunk kell.

Az norvég múzeum kívülről is rendhagyóForrás: kunstsilo.no

Egyesült Királyság: A hajléktalanság múzeuma, London

Nem teljesen új kezdeményezés, hiszen a londoni Hajléktalanság Múzeuma még 2015-ben nyílt meg, és olyan emberek állnak mögötte, akik maguk is megtapasztalták a hajléktalanságot. Május 24-től a múzeum új, vélhetően állandó otthont kap egy történelmi házikóban a Finsbury Parkban.
A múzeum célja, hogy egyrészt megossza a hajléktalanságról és a szegénységről szóló történeteket, másrészt különböző rendezvényekkel szeretné felhívni a figyelmet a hajléktalanság elleni kezdeményezésekre, és arra szeretné ösztönözni az embereket, hogy újragondolják a témához való hozzáállásukat.

Új-Zéland: Sarjeant Galéria

Az új-zélandi Sarjeant Galéria Te Whare o Rehua Whanganui négy éven át tartó átalakítás után nyitja meg újra kapuit. A galéria közvetlenül a Whanganui folyó partján fekszik Új-Zéland északi szigetén. Az épületét úgy újították fel, hogy túlélje a földrengéseket. A múzeum egy teljesen új szárnyat is kapott, amely fekete gránitból és üvegből készült, és a folyó megjelenését utánozza. A múzeum gyűjteménye több mint 9000 darabot számlál és több mint 400 év művészetét öleli fel új-zélandi és a világ minden tájáról származó műtárgyak bemutatásával.

Látványterv a múzeum új külsejérőlForrás: Sarjeant Gallery Te Whare O Rehua Whanganui Facebook oldala

Japán: Nintendo Múzeum, Kiotó

A 2021-es júniusi bejelentés óta nem sok mindent osztottak meg Japán új Nintendo Múzeumáról. De most, hogy közeledik a megnyitó időpontja, egy kicsit többet tudunk. A múzeum egy korábbi kiotói Nintendo gyár helyén lesz. Régi konzolokat, játékokat és rengeteg más apró emléket mutatnak majd be a márka történetéből.

Az alábbi videóban megtekintheted a Nintendo Múzeum látványterveit:

Indonézia: SAKA Múzeum, Bali

A balinéz Saka-naptárról elnevezett múzeum úgy állította össze a gyűjteményét, hogy összekapcsolja Bali múltját, jelenét és jövőjét. Amikor 2024-ben megnyílik a nagyközönség előtt, az új kulturális központ a látogatókat egy magával ragadó utazásra kalauzolja a különböző balinéz kulturális gyakorlatokon és kifejezéseken keresztül.

A SAKA Múzeum épülete tökéletesen illeszkedik a tájba és a balinéz építészetbeForrás: sakamuseum.org

Kína: Univerzális Bormúzeum, Peking

A világ második legnagyobb bormúzeuma idén nyílik meg a Pekingtől délnyugatra fekvő Fangshan-völgyben. Ez a projekt a gyűjteményénél sokkal több lesz: a Cité du Vin de Bordeaux-val (a világ legnagyobb bormúzeumával) partnerségben nemcsak a borkészítés történetébe és folyamatába vezeti be a látogatókat, hanem éttermeknek, boriskolának, workshopoknak és konferenciáknak is otthont ad.

Egyiptom: Egyiptomi Múzeum, Kairó

A kairói Egyiptomi Múzeum a világ legnagyobb régészeti múzeumkomplexumává válik, de az építkezés elhúzódik: a kezdeti munkálatok még 2005-ben kezdődtek, de a 2011-es arab tavasz miatt késett, és csak 2014-ben tudták folytatni.

Az intézmény honlapja szerint most már van remény arra, hogy a több mint 100 000 műtárgyat tartalmazó gigantikus múzeum 2024 közepén végre megnyílhat a látogatók előtt. A turisták többek között Tutanhamon király teljes kincsgyűjteményét is megtekinthetik, amelyet először állítanak majd ki. De láthatók lesznek az őskorból és az egyiptomi fáraói civilizációból származó tárgyak is.

Kairó hatalmas múzeumában újra gyönyörködhetünk az ókori Egyiptom kincseibenForrás: Ahmed Alattar/Shutterstock

Kanada: Kanadai Kenumúzeum, Ontario

Szeretsz kenuval vagy kajakkal utazni? Ha igen, akkor a bakancslistádon mindenképpen szerepeljen egy múzeum: a Kanadai Kenumúzeum a világ legnagyobb kenu- és kajakgyűjteményével rendelkezik. Május 11-től több mint 600 különböző modellt csodálhatsz meg egy rendkívüli, csónak alakú épületben, másfél órányi autóútra Kanada legnagyobb városától, Torontótól. Ezzel az 1997 óta működő múzeum új otthont kap közvetlenül a Peterborough-i tó partján.

A múzeumi élmény azonban nem korlátozódik a kiállított kenuk és kajakok megcsodálására: minden nap lehetőség van egy 90 perces vezetett kenutúrára is a tavon. Alternatívaként bérelhetsz kenut vagy kajakot, és elindulhatsz egyedül is. A helyszínen workshopokat is tartanak, többek között evezőfaragásról és csónakfelújításról.

A múzeum építése közben is már látszott, hogy egy kenura fog hasonlítaniForrás: canomuseum.ca

Brazília: Pietro Maria Bardi, Museu de Arte, São Paulo

A brazil metropoliszban, São Paulóban található a Museu de Arte, ami 1947 óta létezik, de 2024-ben látványos újdonsággal bővül: az év végén nyílik meg a Pietro Maria Bardi nevű bővítmény, amely a jelenlegi épületet egy földalatti alagúton keresztül egy 14 emeletes épülettel köti össze – öt további emelet kiállítótérként szolgál. Ez elegendő helyet teremt majd a múzeum mind a 11 000 tárgyának, amelyeknek jelenleg csak mintegy egy százaléka van kiállítva.

A művészeti múzeum kincsei között olyan európai művészek alkotásai találhatók meg, mint van Gogh, Monet és Picasso, valamint kínai harcosokat, afrikai istenségeket és a brazil művészetet bemutató kiállításokat is láthatunk.

A brazil múzeum sokféle műtárgyat őrizForrás: Wikipédia/Cleber Vallin

(Forrás: timeout.com)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek