Visszatértek a „gésa paparazzik” Kiotóba

A gésák és a maikók (tizenéves gésa tanoncok) mesterien művelik a tradicionális japán művészeteket, például az éneklést, a táncot és hangszeres játékot, hogy szórakoztassák a vendégeket, miközben azok étkeznek és isznak. A neveletlen turisták viszont durván zaklatják őket.

Gésa a kiotói Kinkakuji templomnálForrás: Guitar photographer/Shutterstock

Sok gésa és maiko Japán egyik legnépszerűbb turistavárosában, Kiotó elegáns és történelmi negyedében, Gionban dolgoznak és laknak. Amikor a munkavégzésük helye és az otthonuk között utaznak, gyönyörű látványt nyújtanak a hagyományos kimonójukban és sminkjükben.
A gésák azonban turisztikai látványosságok is, látogatók tömegei próbálnak fényképeket készíteni róluk, minek eredményeként ezek a turisták megkapták a „gésa paparazzi" gúnynevet.

A gésák művészek, nem illik zaklatni őketForrás: Juri Pozzi/Shutterstock

A külföldi turisták néha nehezen értik meg a japán szokásokat és etikettet. Kiotóban olyan brosúrákat készítettek, amelyek piktogramokkal illusztrálták az olyan kellemetlen tevékenységeket, mint a szemetelés, a szelfibotok használata, a dohányzás tiltott területeken, valamint a gésák és maikók fotózása.
A legnagyobb fejfájást azonban a „gésa paparazzi" okozta, ami 2019-ben érte el a csúcspontját, amikor rángatták a gésák kimonóját, fényképezőgépekkel és okostelefonokkal kergették őket, kitépték a hajdíszeiket, és még cigarettacsikkekkel is megégették őket. Abban az évben tiltották meg Gionban a fényképezésüket, és vezették be a szabálysértésért járó pénzbírságokat.

Maikók sétálnak Kiotó utcáinForrás: Juri Pozzi/Shutterstock

A „paparazzók" még pimaszabbak lettek, mióta a világjárvány után ismét tömegessé vált a turizmus Japánban. Pedig a szabálysértők akár 10 000 jen (kb. 24 ezer forint) büntetést is kaphatnak.
Gion helyi tanácsa arra készül, hogy áprilistól teljesen lezárja a turisták elől a kis mellékutcákat. Gion főutcájára, a Hanamikojira azonban nem vonatkozhat a fotózási tilalom, mivel az egy nyilvános utca. A legtöbb maiko és gésa ezt az utat használja, így ez a „paparazzók" gyülekezőhelye.
Ennek eredményeként egyes helyiek magukra vállalták, hogy fegyelmezik a rosszul viselkedő turistákat.

Aki mindenképpen szeretne gésákkal fotózkodni, ráadásul büntetlenül, annak jó hír, hogy a Hanamikoji utca mellett található helyi Gion Színház rendszeresen ad otthont maikók előadásainak, amelyek után a nézők közös fotót készíthetnek velük.

Maikók (gésa tanonclányok) készülnek a Gion Odori (tánc) bemutatására a kiotói Higashiyama Wardban.Forrás:  AFP/Yomiuri/Michihiro Kawamura


(Forrás: cnn.com)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek