Videó: Szemétszőnyeg teszi tönkre Bali álomstrandjait

Bali számos pontján az utazók jelenleg az álomstrandok helyett szemétszőnyegre számíthatnak. Napok óta műanyag palackok és alig azonosítható szemét áradata mosódik partra. A probléma nem új keletű, a jelenlegi mennyiség azonban igen – írja a reisereporter.de.

A műanyagszennyezés óriási probléma az eredetileg gyönyörű Indonéziában - illusztrációForrás: Maryshot/Shutterstock

Bali évek óta óriási szemétproblémával küzd. De az a szemétáradat, amely napok óta számos strandot és folyópartot beterített, még az indonéziai üdülősziget számára is riasztó, ezért a helyi médiában és a közösségi oldalakon is címlapokra került.

A szörfösök által kedvelt Kuta környéki Kedonganan és Jimbaran strandjai, valamint Pecatu városa a híres Dreamland stranddal különösen súlyosan érintett – jelentette pénteken a The Bali Sun újság.

A hulladékgyűjtő csapat és az önkéntesek szerda óta már 100 tonna szemetet gyűjtöttek össze, főként műanyag hulladékot. „És még rengeteg van." Az erős nyugati szél miatt a tenger szemétszőnyegeket mos ki Bali partjaira. A turisták kiábrándultak, ugyanis képeslapszerű strandokról álmodtak.

Indonézia a világ második legnagyobb műanyagszennyezője

A meteorológiai események mellett sok balinézból hiányzik a környezettudatosság, mondják a környezetvédők. Sok lakos egyszerűen a háza mögé, a partfalakra és a folyókba dobja a szemetet.„Reméljük, hogy a kormány következetesebb megközelítést alkalmaz a hulladékgazdálkodással kapcsolatban, és javítja az ezzel kapcsolatos ismereteket az iskolások körében" – mondta Giri Mariani, aki hulladékgyűjtési kampányokat szervez.

Az ENSZ szerint Indonézia Kína után a második legnagyobb műanyagszennyező a világon. Az ország évente 3,2 millió tonna ellenőrizetlen műanyaghulladékot termel, amelyből mintegy 1,29 millió tonna a tengerbe kerül" – olvasható az ENSZ Környezetvédelmi Programjának 2020-as jelentésében. Több mint 274 millió lakosával Indonézia a világ negyedik legnépesebb országa és a világ legnagyobb szigetországa.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek