A világ legnagyobb viking múzeuma nyílik meg Norvégia fővárosában

Oslóban láthatók a legjobb állapotban megőrzött viking hajók. Az érdeklődőknek azonban türelmesnek kell lenniük, mivel a hajókat csak 2027-ben mutatják be újra a nagyközönségnek, viszont egy sokkal nagyobb és korszerűbb múzeumban – írja a reisereporter.de.

Az osebergi viking hajót egy sírban találták meg az Oseberg farmon Norvégiában, közel az Oslo-fjord partjáhozForrás: Hofi0006 / Wikipedia

A viking kultúra világszerte nagy népszerűségnek örvend, főleg a Vikingek című sorozat óta. Norvégiában igazi relikviákat csodálhatunk meg ebből a letűnt korszakból: a világ legjobb állapotban fennmaradt viking hajóit, az "Oseberget" és a "Gokstadot" a kilencedik századból.

Látványterv az új múzeumrólForrás: VIKING-AGE-MUSEUM

A hajókat az oslói Viking Hajó Múzeumban lehetett megtekinteni, ami 2021 óta zárva van. A Forbes beszámolója szerint a régi múzeumot csak évi 40 ezer látogatóra tervezték, de az érdeklődés ennél sokkal nagyobb volt, és évente akár félmillió ember is meglátogatta a helyszínt. Ezért kibővítik a múzeumot.

A tervek között szerepel egy szabadtéri terület, egy étterem, egy előadóterem, egy bolt, egy nyilvános laboratóriumot és egy kutatóközpont is.

Korábban mi is írtunk az új múzeum létrejöttéről, de akkor még 2024-re vagy jövőre ígérték a megnyitását a látogatók előtt.

Borítókép: illusztráció - Zimneva Natalia/Shutterstock

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek