Nem hagyják veszni a 900 éves bolognai ferde tornyot

Bologna jelképének számít a város központjában, a Porta Ravegnana téren álló két ferde torony, a 97 méter magas Asinelli és a 48 méteres Garisenda. A két középkori felhőkarcoló évszázadok óta nyúlik a magasba, kissé megdőlve. A kérdés az, vajon meddig?

Az olaszországi Bologna éjszakai látképe a két híres ferde toronnyalForrás: mauritius images via AFP/© mauritius images / Michael Abid/Michael Abid

Tavaly novemberben mi is beszámoltunk arról, hogy a Garisenda téglafalain megjelent friss repedések és a nagy dőlésszög miatt egy szakértői csoport szerint azonnali közbeavatkozásra van szükség, különben félő, hogy a torony összedől. Omlásveszélyre hivatkozva az olasz polgári védelmi hivatal sárga riasztást adott ki a helyszínre, amely óvatosságra, de nem közvetlen veszélyre utal.

Az 12. században épült Asinelli torony 97.2 méter magas, a Garisenda "csupán" 48 méter, de jobban ki van téve az összeomlás veszélyénekForrás: Hemis via AFP/MATTES René / hemis.fr/Mattes Rene / Hemis.Fr

Olasz tisztviselők a közelmúltban bejelentették, hogy a Bologna városában lévő két 12. századi torony közül az egyik, a Garisenda megóvásra szorul, és hogy igyekeznek megmenteni. A Bologna központjára néző torony, amely megfigyelőhelyként is szolgált konfliktusok idején, évszázadokon át volt festők és költők ihlető forrássa.

A város polgármestere, Matteo Lepore elmondása szerint a Garisenda-torony már a felépítésekor megdőlt, és állapota azóta is aggodalomra ad okot. A két torony megerősítésére irányuló munkálatok az 1990-es évek óta zajlanak.

A Garisenda dőlésszöge 4 fokos, míg Olaszország leghíresebb ferde tornya, a pisai  3,9 fokos szögben dől. 

A polgármester arra kérte a kormányt, hogy kérvényezze a tornyok UNESCO világörökséggé való nyilvánítását. „Azt hiszem, nem kevesebb, mint 20 millió eurót, de talán többet is költünk majd a torony helyreállítására és megszilárdítására" – idézte Matteo Lepore polgármestert az ANSA hírügynökség a bolognai városházán tartott sajtótájékoztatón. „A pisai torony esetében 10 évbe telt a beavatkozás és a helyreállítási projekt. Nincs okunk azt mondani, hogy kevesebb időre lesz szükségünk" – tette hozzá.

A tornyok részei a városnak, nem hagyhatják veszni őket - illusztrációForrás: robertharding via AFP/Julian Elliott/Julian Elliott

A Garisenda és az Asinelli tornyok az őket építő rivális családokról kapták a nevüket, és a hatalom és a vagyon kifejezésére szolgáló státusszimbólumként épültek. A Garisenda eredetileg 60 méter magas volt, de korábban már le kellett bontani belőle, miután vészesen dőlni kezdett. A jelenleg 48 méter magas tornyot és környékét most videokamerákkal pásztázzák, és reménykednek, hogy mihamarabb elkezdhetik a helyreállítását.

(Forrás: theguardian.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek