Összeomlás fenyegeti Bologna híres tornyát

Bologna központjában, a Porta Ravegnana téren álló két ferde torony, a 97 méter magas Asinelli és a 48 méteres Garisenda a város jelképének számít. Az 1109 és 1119 között épült tornyokat az azokat megrendelő családokról nevezték el. Egy szakértői csoport legutóbbi jelentése arra figyelmeztetett, hogy a Garisenda téglafalain megjelent friss repedések és a torony nagy kilengése miatt azonnali közbeavatkozásra van szükség állapotának stabilizálására.

Az 12. században épült Asinelli torony 97.2 méter magas, a Garisenda "csupán" 48 méter, de jobban ki van téve az összeomlás veszélyénekForrás: Hemis via AFP/MATTES René / hemis.fr/Mattes Rene / Hemis.Fr

Szakértők hosszú ideje figyelemmel kísérik a két elferdült torony állapotát. A Garisenda eredetileg 60 méter magas volt, de a 14. században, mikor egy földmozgás következtében elferdült, visszabontották a magasságát. A torony elhajlása 3,2 méter. 

"Nem lehet megjósolni, hogy semmi sem történik a toronnyal, vagy hirtelen - akár részben vagy teljesen - összedől" – hangsúlyozta Amedeo Bellini, a szakértői bizottság tagja.

A városi hatóságok októberben kordonnal vették körül a két tornyot a repedések és szokatlanul erős kilengés miatt. A tér várhatóan több évig zárva marad.

Matteo Lepore polgármester, aki októberben bejelentette, hogy a tornyok állapotának megfigyelésével szakértői csoportot bíznak meg, szerdán elmondta, hogy a helyzet jelenleg "sárga riasztásnak" felel meg, és a Garisendánál nem áll fenn az azonnali összeomlás veszélye.

Távolról, más perspektívából is jól látható a két toronyForrás: robertharding via AFP/Julian Elliott/Julian Elliott

Lucia Borgonzoni olasz kulturális miniszter-helyettes október végén segítséget ígért a torony biztonságossá tételéhez. Mint mondta, a finanszírozást az Európai Uniótól kapott helyreállítási alapból tudják megoldani, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek