Bologna polgármestere besokallt!

Bologna polgármestere figyelemfelkeltő kampányt indított a közösségi médiában, hogy végre kitörölje azt a tévhitet az emberek fejéből, hogy a bolognai spagettinek bármi köze is lenne az egyébként nagyon ízes történelemmel bíró olasz városhoz, mely Emilia-Romagna megye fővárosa – olvasható a lonelyplanet.com oldalon.

Bologna városában leszámolnak a bolognai spagettivelForrás: pixabay.com

A sokak által kedvelt tésztaételt, az olaszok többsége kimondottan kerüli; szerintük már rég nem arról a bolognai spagettiről van szó, amilyen az eredeti recept szerint volt. A z itáliai éttermekben is csak elvétve található meg az étlapon. A legtöbb esetben csak olyan helyeken, amik kimondottan turistákat szolgálnak ki.

Virginio Merola, Bologna polgármestere nemrég gyűjteni kezdte a világ minden tájáról beérkezett „bolognai spagettinek" nevezett ételeket, a túlfőtt dobozos változatoktól, a tasakos szószporokig. Twitter bejegyzésében még azt is kérte, hogy mindenki küldje el neki a saját spagettijét. A fő célja ezzel az, hogy a város és a vidék igazi gasztronómiai tradícióira is felhívja a figyelmet, ne csak a "fake news"-ra, ahogy ő jellemezte az elterjedt tésztaételt.

Az eredeti étel egyébként tényleg nagyon eltér attól, amit mi bolognainak ismerünk. A spagetti helyet a szélesebb és lapos tagliatelle tésztát használják, mivel ez jobban felszívja a szaftot, a ragu alapját pedig hagyma, zeller, répa és darált marha vagy disznóhús adja. De nincs benne sem fokhagyma, sem pedig fűszerek és paradicsom sem. A hozzávalókat fehér vagy vörösborban párolják meg és a főzés legvégén még egy kis tejet is hozzáadnak a raguhoz. Hogy miért és mikor tért el ennyire az eredeti és a mai receptúra egymástól, arra a videóban sem tudnak pontos választ adni, de feltevésük szerint akkor jött a nagy változás, mikor az Amerikába megérkezett olasz családok megpróbálták újraalkotni a kedvenc otthoni receptjeiket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek