Igazi, autentikus olasz élményre vágysz? Idén Lombardiába érdemes utazni

Bergamo és Brescia nem tartozik a legfelkapottabb olaszországi városok közé, de valljuk be, egyre kevésbé vágyunk arra, hogy egy csomó turista között tolongjunk. A szuvenír boltok giccses kínálatánál mindig sokkal érdekesebb a helyi kultúrával ismerkedni, és erre a legideálisabb helyszín idén ez a két lombard város.

BergamoForrás: Shutterstock/leoks 2015

2023-ban ugyanis Bergamo és Brescia viseli az Olaszország kulturális fővárosa címet. Talán még emlékszünk rá, hogy Bergamo a koronavírus-járvány egyik első epicentruma volt. A kulturális főváros jelöléssel a pandémia idején tapasztalt nehézségekről is megemlékezik az ország, az eseménysorozat a remény és a megújulás nevében zajlik.

A régió csodái

Az egymástól 46 kilométerre fekvő város az észak-olaszországi Lombardia régióban található a divat fővárosától, Milánótól keletre, olyan csodálatos látnivalók szomszédságában, mint a Garda-tó, a Lago Maggiore, a Comói-tó, a világörökségi Mantova vagy a hegedűkészítő Stradivari városa, Cremona. 

Garda-tóForrás: Shutterstock.com

Bergamo és Brescia földrajzi, történelmi és kulturális értelemben is számos szálon összefonódik, így rendhagyó módon együtt viselik a kulturális főváros címet.

Tipikus olasz kisvárosokhoz hűen – Bergamo nagyjából 120 ezer, Brescia 196 ezer lakossal bír –, macskaköves utcák, évszázados palazzók, tipikus, sárgára festett zsalus épületek, apró terek, nagyszerű kávézók és fagyizók (gelateria) biztosítják a díszletet a színesebbnél színesebb programokhoz.

Bergamo - Piazza Vecchia, Contarini-kútForrás: Shutterstock/Michal Ludwiczak

Fény az élet

A programsorozat fő eseménye a február 10-én kezdődő fényfesztivál lesz. A kilenc nap alatt 17 nemzetközi művész világítja be a két város szimbolikus helyszíneit. A Fény az élet című fesztiválon kiemelt figyelmet fordítanak a fenntartghatóságra és a szolidaritásra.

A fényinstallációkat energiahatékonyra tervezték és megújuló energiával működtetik, a fesztivál bevételeinek egy része pedig egy energiaszegénységben élő, rászoruló családokat segítő szervezetnek jut.

De ha a február nekünk túl korai az utazáshoz, egész évben számíthatunk előadásokra, kiállításokra és komolyzenei koncertekre a két város különböző helyszínein. Júniusban nyílik egy képzőművészeti kiállítás, ahol a velencei uralom idején a két városban tevékenykedő reneszánsz és barokk festők munkáit nézhetjük meg. Lesz egy tárlat az ismert barokk festő, Caravaggio tanítványának a képeiből, akit érdekes módon szintén Caravaggionak hívnak, és aki a festőlegenda modellje is volt egyben.

Tipikus olasz épületek és utcai éttermek a Piazza del Mercato piactéren Brescia történelmi központjábanForrás: Shutterstock/Aliaksandr Antanovich 2020

A modern vonal is képviselve lesz; az Egy lépés a semmibe című tárlaton a 20. századi vezető művészeitől láthatunk olyan alkotásokat, amelyek valamilyen módon az anyagon túli valóságot kísérelték meg megjeleníteni. Koncertekből sem lesz hiány! A Teatro Donizetti például Operafesztivált rendez a bergamói születésű Gaetano Donizetti zeneszerző tiszteletére. A programokról itt tájékozódhatsz bővebben.

Kerékpárral vagy gyalog a két város között

A Kulturális Főváros programok nemcsak a két várost érintik, hanem a környező területeket is, amelyek számos felfedeznivalót rejtenek. Egy közös közlekedési rendszert is terveznek, amely összeköti majd az összes nevezetességet, szóval a távolságok miatt nem kell aggódnunk.

Izgalmas hír, hogy Bergamo és Brescia között két lassú turisztikai (slow turizmus) útvonalat is kijelöltek – egyet kerékpárosoknak és egyet gyalogosoknak.

Naplemente a Franciacorta bortermelő régióban, Brescia provinciábanForrás: Shutterstock/MicheleRossetti 2019

Az egyik 120 kilométeres, és egy hetes gyalogos túrához ajánlák, éjszakai megállókkal. A Via delle Sorelle-nek nevezett tút Lombardia zöldellő dombjain és völgyein kanyarog, és lenyűgöző kilátópontok és kulturális megállók tarkítják. Az út egy része a Strada del Vino ösvényen halad, amely a mesés Franciacorta bortermelő régióhoz tartozik. Az utakat lombos szőlőültetvények és alkalmanként fehérre meszelt villák szegélyezik, ahol megállhatunk, hogy megízleljük a helyi termelésű habzóbort.

Brescia Középkori kastélya a Cidneo Hill tetejénForrás: Shutterstock/2020 saiko3p

A Ciclovia, egy 76 kilométeres kerékpáros útvonal Bergamo és Brescia között, amely a Torbiere del Sebino buja természetvédelmi területén vezeti át a kerékpárosokat. Franciacorta szőlőin is keresztülkanyarog, és rengeteg megállóhely található az útvonalon lévő csendes kőházakban és  kastélyokban.

Amit Bergamo és Brescia a programokon kívül kínál

Persze nem csak a kulturális főváros programok miatt érdemes Bergamoba és Bresciába látogatni. A két város bővelkedik látnivalókban; ha csak a világörökségi helyszíneket nézzük, összesen öt van belőlük. Ezek között ott van Brescia régi kolostorából kialakított Santa Giulia Museum, más néven City Museum, amelynek művészeti gyűjteménye az egész történelmet felöleli az őskortól napjainkig.

A világörökségi San Salvatore bazilika belülrőlForrás: Shutterstock/2019 Luca Ponti

A város történetét bemutató tárgyak mellett a múzeum kiemelt darabjai között szerepel egy római kori villa mozaikpadlós maradványa, a középkori San Salvatore-bazilika, a 16. századi freskókkal díszített Apácák kórusa és a világ egyik legismertebb ötvösművészeti alkotása, egy 9. századból származó, drágakövekkel díszített longobárd körmeneti kereszt.

Szintén világörökségi helyszín Bresciában Észak-Olaszország legnagyobb régészeti parkja, ahol az ókori római Brixia városának fő templomát és egy köztársasági szentélyt is megtekinthetünk. A romok melletti múzeumban kapott helyet a híres római kori Szárnyas Győzelem szobor is.

A világörökségi régészeti park, Brixia fő templomának romjaivalForrás: Shutterstock/2020 Aliaksandr Antanovich

UNESCO világörökség Bergamo 16. századból származó védőfala is, amelyet a velencei köztársaság védelmére építettek, hogy megakadályozzák az ellenséges támadásokat. A 6 kilométer hosszú, 14 bástyával rendelkező fal tökéletes hely egy romantikus sétához, és hogy élvezzük a csodálatos naplementét.

Emellett a városok fölé magasodó évszázados erődök és tornyok, a reneszánsz és a kora modernizmus kincseit rejtő terek, olasz stílusú színházak és művészeti galériák várják a látogatókat a reneszánsz nagy mestereinek ecsetvonásaival.

Forrás: Shutterstock/2019 Valentyn Volkov

Ne feledkezzünk meg a kulináris élvezetekről sem: Bergamot a sajt európai fővárosának nevezik, ahol 30 féle tradicionális sajt közül válogathatunk, de a különleges szalámijáról is híres. Egyben bortermelő régió, és a söréről is híres, és a különleges szalámiról is híres felejthetetlen tájak, kiállítások, bemutatók és kóstolók: gyere és tapasztald meg mindezt velünk.

Forrás: Bergamo Brescia Capitale Italiana della Cultura, Visit BergamoEuronews  

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek