Ennyi ukrajnai kulturális helyszín szenvedett kárt az orosz invázió miatt

Az ENSZ legfrissebb adatai szerint Putyin inváziójának már 4,509 civil halálos áldozata van Ukrajnában, miközben a háború a tragikus emberáldozatok mellett az ország kulturális és történelmi jelentőségű helyszíneit is érinti. Korábban mi is írtunk a lángok martalékává vált ivankivi múzeumról, amelyben az egyik legelismertebb ukrán művész alkotásai semmisültek meg. Még szintén márciusban arról érkezett hír, hogy Lviv világörökségi történelmi központjában kőszobrokat csomagolnak be, hogy megvédjék az esetleges támadásoktól. 

A kijevi Szent-Szófia székesegyházForrás: jo Crebbin/Shutterstock

Az azóta eltelt jópár hét alatt tovább folytatódott a pusztítás. Az UNESCO június 13-án egy listát tett közzé azokról a kulturális helyszínekről, amelyekről sikerült megállapítania, hogy károkat szenvedett a február 24-e óta tartó konfliktusban.

Lviv világörökségi központjaForrás: tuanMaciek/Pixabay

A világszervezet 146 ilyen helyszínt azonosított; ezek közül 66 vallási helyszín, 12 múzeum, 28 történelmi épület, 18 kulturális tevékenységnek szentelt épület, 15 műemlék és 7 könyvtár. Az ország hét műemléke és természeti értéke szerepel az UNESCO világörökségi listáján, köztük a kijevi Szent Szófia-székesegyház, a Kárpátok ősbükkösei, vagy a szintén a Kárpátokban álló 16. és a 19. század között emelt fatemplomok. A hír megjelenésének napjáig egyik világörökségi helyszínben sem azonosítottak károkat.

Ukrajna egyik világörökségi fatemploma, a drohobicsi Szent György (Jura)-templomForrás: Lapping Pictures/Shutterstock

Az UNESCO oldala kilenc régióba csoportosítva sorolja fel az érintett épületeket, míg a mariupoli és az ivankivi múzeumról két-két műholdas felvételt is közöl a támadás előtti és utáni állapotokról. A világszervezet tovább kutatja a kárt szenvedett kulturális helyszíneket, így a lista, amelyet ezen a linken érhetsz el, folyamatosan frissül. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek