Becsomagolják Lviv történelmi szobrait, hogy megvédjék a támadásoktól

Ukrajna kulturális fővárosa, Lviv lakosai is segítik a helyi örökségvédelmi hivatal munkatársait, akik történelmi kőszobrokat csomagolnak be, hogy megvédjék az esetleges támadásoktól. Csütörtökön a város központi piacterén készült fotókon az látható, ahogy férfiak létrákon állva burkolják be éppen Neptunusz római isten és Amfitrit görög istennő szobrait – írja a CNN.

Az oroszok lehetséges támadása miatt védik a történelmi szobrokat LvivbenForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Abdullah Tevge

A közelben lévő Adonis és Diana istenek szobrai, valamint a mellettük lévő mészkő figurák több mint 200 évvel ezelőtt készültek, a tér minden sarkán szökőkutak találhatók. A szomszédos, a 14. században épült Latin Katedrálison előtt is látható egy kisebb szobor, amit szalagokkal rögzített habszivaccsal tekertek be.

A Dormition templom előtti szobrokat is már szivacs borítjaForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Abdullah Tevge

Az örökségvédelemmel foglalkozó civil szervezet, a Lviv Építészeti és Történelmi Műemlékek Védelméért Alapítvány azt mondta, hogy a műemlékvédők és az aggódó helyiek egyaránt részt vettek a munkában. A szervezet Facebook-oldalán megosztott fotón az látszik, ahogy a 17. századi Dormation templom ólomüveg ablakát deszkázzák be. Egy másik bejegyzésben a Szent Antal-templom emlékművei láthatók, amelyeket védő fakeretekbe zártak.

"Reméljük, hogy ezt a megelőző akciót nem valódi robbanások fogják próbára tenni, de a szívünk örül, hogy ezeknek az emlékműveknek a sérülékeny és értékes részletei biztonságban vannak" – írta az alapítvány a posztban. "Köszönetet mondunk minden érintettnek, nevek nélkül. Köszönjük azoknak, akik csendben, anélkül, hogy dicsőséget kerestek, segítettek! Így néz ki az ukrán kulturális örökség igazi tisztelete!" - tették hozzá a bejegyzésben. 

A lakók így igyekeznek megvédeni a műemlékeket Lvivben egy lehetséges támadás eseténForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Abdullah Tevge

Lvivet eddig elkerülte a Kijevben és Ukrajna más nagyvárosaiban tapasztalt légi bombázás. Az ország minden részéről Lvivbe menekültek az emberek biztonságos menedéket keresve, miközben több külföldi nagykövetség is áthelyezte tevékenységét a városba. De a lakosok készülnek a háborúra.

Ahogy az orosz invázió a második hetébe érkezett, az örökségvédelmi szakértők aggódnak a művészeti és történelmi emlékművek biztonsága miatt.

Ahogy mi is beszámoltunk korábbi hírünkben, a híres népművész, Marija Primacsenko mintegy 25 festménye semmisült meg egy ivankivi múzeumban egy orosz támadást követően. A Múzeumok Nemzetközi Tanácsa időközben felszólította az ukrán népet, hogy forduljanak a helyi múzeumokhoz, és lehetőség szerint segítsenek nekik megvédeni az épületeiket és a gyűjteményeiket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek