Ezeket a látnivalókat veszítheti el a világ az ukrán kikötővárosok ostromával

Ukrajna egyik legkényelmesebbnek mondott városa, és a legmagasabb világítótornyánok otthon adó település is ostrom alá került. Egy héttel Ukrajna inváziójának megkezdése után a reggeli órákban arról érkeztek hírek az ukrán hatóságoktól, hogy az oroszok folyamatosan ágyúzzák az Ukrajna délkeleti részén lévő Mariupolt, és a Fekete-tenger nyugati partján fekvő Herszont is teljesen körülvették a megszálló erők, írja a Reuters.

Mindkettő kikötőváros, de Mariupol a Krím-félszigettől északkeletre található az Azovi-tengeren, addig Herszon a Krímtől északnyugatra, és a Fekete-tenger partján fekszik.

Mariupol, az ország egyik legkényelmesebb városa

Mariupol majdnem félmilliós lakosságával Ukrajna tizedik legnagyobb városa, melyet 2016-ban az ukrán miniszteri kabinet az ország egyik legkényelmesebb városaként ismert el. Nyolc különböző park fekszik a város pontjain. 

Mariupol látképeForrás: Mrpl.travel/Wikipedia

A lakosság nagy része oroszul beszél, de etnikai szempontból nagyjából egyenlő arányban élnek itt ukránok és oroszok. Jelentős görög etnikai kisebbség is él a városban. Mariupolban számos érdekes, régi épület található, melyek a 19. században és a 20. század első felében épültek. Ezek jórészt egy-két szintesek, és a tengerparthoz közeli városnegyedben állnak.

Az 1897-ben épült Ifjúsági kultúrpalota jelenleg szállodaként működikForrás: Wanderer777/Wikipedia

A városrész leghíresebb régi épülete az 1909-1910 között épült víztorony. A város körül, az Azovi-tenger partján kiépült üdülőtelepülések, mint például Melekino, Urzuf vagy Jalta, kedvelt célpontjai a vízparton pihenni vágyó turistáknak.

Mariupol kikőtője az Azovi-tengerenForrás: Viktor Hesse/Unsplash

Herszon, ahol Ukrajna legmagasabb világítótornya áll

Herszon a Dnyeper torkolatánál található 329 ezer fős város, mely a Herszoni terület központja. Fontos kikötője a Fekete-tengernek és a Dnyeper folyónak. Hajóépítő ipara is jelentős, és ehhez kapcsolódik a város egyik legfontosabb nevezetessége, az Első hajóépítők emlékműve, mely 1972 óta dísze a város rakpartjának.

Az Első hajóépítők emlékműve 1972 óta dísze a városnakForrás: Ryzhkov Sergey/Shutterstock

A város egyik legfőbb nevezetessége az 1778 és 1787 között épült Herszoni vár, amelynek a területén egy az i.e. IV.-III. századból származó szkíta temetkezési helyet is feltártak. Itt található az ugyanebben az időszakban épült ortodox Szent Katalin katedrális, egy kupolás homokkő szerkezet, melynek belső tereiben egy toszkán stílusú oszlopcsarnok vezet.

Az 1911-ben épült Adziogol világítótorony 64 méteres magasságával világviszonylatban is előkelő helyet foglal elForrás: Ilya Sosyniuk/Unsplash

Ukrajna legmagasabb világítótornya, az 1911-ben épült Adziogol világítótorony is Herszonban áll: egy acélrudakból álló rácsos szerkezet, amely 64 méteres magasságával világviszonylatban is előkelő helyet foglal el.

Forrás: Wikipedia, ukrainetrek.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek